48

Д ори умереното пиене на алкохол е вредно за здравето, като консумирането само на две чаши вино дневно може да създаде проблеми, установи британско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Това най-ново изследване на Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина опровергава предишни изследвания, според които приемането на малки количества алкохол предпазват сърцето.

Колкото по-малко пие човек, толкова по-малък е и рискът от сърдечен удар, тъй като не се повишава кръвното му налягане.

Екипът на проф. Хуан Касас е сигурен, че съществува пряка връзка между рязкото ограничаване на приема на алкохол и сърдечносъдовото здраве, независимо дали субектът е епизодичен, умерен или злоупотребяващ консуматор на алкохол.

Според проф. Касас дори и невинни на пръв поглед количества напитки, като халба бира дневно или две чаши вино, могат да имат негативен ефект върху здравето, а тоталното въздържание винаги се отразява благотворно върху организма.

Други учени приветстваха резултатите от изследването на екипа. Според тях е крайно време да възтържествува здравият разум.

Д-р Тим Чико, специалист по кардиология от университета в Шефилд, поддържа същата теза: "Няма почти никакъв положителен ефект от пиенето на алкохол, дори в ограничени количества! Ако искате де намалите риска си от инфаркт, трябва да се отправите към магазините за плодове и зеленчуци, а не към кръчмата!"

Предишни изследвания твърдяха, че умереното пиене може да предпази сърцето от удар, но учените така и не стъпиха на здрава биологична теория в защита на тази теза.

Според мнозина ресвератролът, оксидант, съдържащ се в червеното вино, имал благотворни ефекти върху сърдечносъдовата система, но други отричат неговото положително въздействие.

Изследването на проф. Касас е обхванало 260 хиляди души и е било проведено съвместно с колеги от университета в Пенсилвания. Според него пациентите много често скриват истината пред лекарите за действителните количества алкохол, които изпиват.

За да се избегне този проблем, екипът на Касас изследвал само умерени пиячи, които нямало какво да крият. Те представляват 7% от населението и са носители на генетична вариация, която не им позволява да консумират повече от едно-две питиета, без да им стане лошо.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@