Ге еяно коледно вино се "изгражда на три етажа", т.е. прави се от три билки, обясни за агенция "Фокус" председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов.
Трите вида билки се
намират на три различни нива в растежа си - подземни, приземни и
надземни.
От подземните е хубаво да има корени от джинджифил и блатен
аир.
Количеството от тези билки трябва да е умерено, защото един суров
корен от джинджифил стига за около 5 л вино. Съвсем малко парче от
корен от блатен аир пък стига за литър вино.
Елмазов обяснява, че блатният аир пречиства течностите и е добре да го
има и в другите питиета, които употребяваме.
Воините на Атила са носелитази билка със себе си, за да пречистват водата, която пият. Блатният
аир помага и за пречистване на стомаха.
От приземните билки е хубаво да се слагат листа от дива ягода и къпина.
Плодовете на тези растения също биха могли да се използват, ако бъдат
изсушени.
Надземните билки пък са предимно сушени
плодове. Главно за коледното вино се използва сушена шипка.
Диетологът поясни още, че цветовете, които се използват за виното, са "върховата нотка”. Тази съставка прави вкуса и аромата на напитката. Те
може да са мащерка, риган, блатен тъжник, който сваля кръвното.
С греяно коледно вино пържолите са малко по-безвредни, съветва още Емил Елмазов.
Греяното коледно вино - от билки на "три етажа"
С греяно коледно вино пържолите са малко по-безвредни, съветва Емил Елмазов
25 декември 2011, 20:40
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!