17
Гм манските власти наредиха да бъде извършена аутопсия на мъж, починал пет часа, след като бил ваксиниран срещу свински грип.

По информация на здравните власти в провинция Тюрингия 55-годишният германец, починал в четвъртък, се имунизирал и отишъл да играе боулинг.

На връщане към къщи той се почувствал зле и се обадил на спешна помощ, но лекарите не успели да спасят живота му.

Починалият не е имал здравословни проблеми. Предстои да се направи проверка за евентуална връзка между смъртта му и грипната ваксина.

Германия е купила 50 млн. дози от препарата, които да бъдат предоставяни безплатно на гражданите, желаещи да се имунизират.

В страната обаче се разгоряха оживени дебати за това дали ваксините са полезни или вредни.

Според противниците на превантивната мярка срещу свинския грип ваксината съдържа опасно количество живак, както и други "съмнителни" съставки, и може да бъде смъртоносна или най-малкото да причини неврологични проблеми и усложнения.

Миналата седмица в Германия 65-годишна жена със сърдечно заболяване почина, малко след като беше имунизирана. Аутопсията обаче установи, че ваксината не е причина за смъртта й.

Британската фирма за компютърна сигурност "Софос" предупреди, че престъпни банди печелят милиони долари, като продават по интернет фалшиви лекарства срещу грип.

Според компанията голяма част от криминалните групи, занимаващи се с тази дейност, са базирани в Русия, а от САЩ, Германия, Великобритания, Канада и Франция се купуват най-много фалшиви лекарства.

У нас 36-годишната Магдалена Ботева - бременната жена, която се лекуваше от свински грип в бургаската болница, почина днес от усложненията му.

Тя беше приета с начална диагноза двустранна бронхопневмония. В продължение на 20 дни лекари се бориха за живота й, като в терапията й бе включено най-съвременно лечение. По време на лечението плодът също почина.

Прегледани са всички роднини и близки на бременната жена, но засега никой от семейството не проявява симптомите на заболяването.

Националната грипна епидемия, която бе обявена на 9 ноември, може да се отмени до края на седмицата, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Заболеваемостта в страната продължава да спада. В момента тя е 194 на 10 000 души, което означава, че болни от грип са около 147 хил. души.

Най-висока е заболеваемостта в регионите Ямбол, Пазарджик, Силистра, Габрово, Бургас, Благоевград, Монтана и Кърджали.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@