Ако консумираме два пъти седмично чушки, можем да снижим риска си от заболяване от болестта на Паркинсон с 30 на сто, установи американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Причината за благотворното въздействие на този зеленчук, когато е включен в хранителния ни режим, е че той
съдържа една от усвоимите чрез храната форми на никотин.
Екипът на д-р Сузан Нилсен от университета "Вашингтон" в Сиатъл за пръв път изследвал пряката връзка между приемания чрез храната никотин и риска от болестта на Паркинсон.
"Досега безспорно бе установено, че употребата на тютюневи изделия снижава вероятността от това заболяване, коментира д-р Нилсен.
Ние открихме подобна съставка, но много по-малко токсична, в чушките и някои други зеленчуци.
Такъв "хранителен" никотин се съдържа също в доматите, картофите и тиквичките",
пояснява още специалистът.
Екипът на Нилсен изследвал 490 пациенти с диагностицирана болест на Паркинсон, а също така и група от 644 индивида, които не страдали от никакво неврологично заболяване. Хората с най-нисък риск се оказали тези, които редовно консумирали чушки.
Изследването доказало, че стимулирането на чувствителните на никотин рецептори в мозъка предпазва от увреждане на нервите, характерно за болестта на Паркинсон.
Предишни изследвания установиха, че това заболяване не е характерно за пушачите и за пасивните пушачи.
Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, което уврежда нервните клетки и води до тремор, скованост, бавни движения и засега не е открито лечение за него, припомня вестникът.
Червените чушки намаляват риска от Паркинсон
Оказва се, че тайната е в съдържащата се в чушките усвоима форма на никотин
11 май 2013, 13:00
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!