Е жедневната консумация на чаша кафе има благотворен ефект за пациентите, страдащи от рак на простатата, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.
Джанет Станфорд от онкологичния център "Фред Хътчинсън" в Сиатъл и колегите ѝ изследвали данни за 630 пациенти, болни от рак на простатата. 61 на сто от тях изпивали най-малко една чашка кафе дневно.
Учените искали да установят дали консумацията на кафе води до поява на рецидиви на болестта, или влошаване на здравословното състояние на пациентите.
"За мъжете, които изпиват най-малко една чашка кафе дневно, рискът от рецидив на болестта или от развитието ѝ е с над 50 на сто по-малък", заяви Станфорд.
"Кафето съдържа химикали, които могат да повлияят върху рака на простатата, но за по-категорични
заключения са нужни допълнителни проучвания", продължава още специалистът.
Изследването е извършено по поръчка на националните здравни институти на САЩ.
Резултатите са публикувани в "Кансър коузис енд контрол“.
Предишни изследвания са доказвали, че някои храни също влияят върху рака на простатата.
Според учени от университета в Тексас ежедневната консумация на приблизително 60 гр орехи предпазват от коварното заболяване.
Британски учени пък доказаха, че редовната консумация на моркови също намалява риска от развитие на рак на простатата.
"Морковите са богати на витамин А, който пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкани", обясни проф. Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ръководител на изследователския екип.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!