Три порции ягоди и боровинки на седмица могат да намалят риска от инфаркт при жените най-малко с една трета, установиха учени от САЩ, които са публикували резултатите от изследването си в сп. Журнал на Американската асоциация за сърдечно здраве (Journal of the American Heart Association), предаде РИА "Новости".
Причината е, че ягодите и боровинките са богати на естествени флавоноиди, които се срещат в голяма концентрация и в гроздето.
Специфичен подклас флавоноиди, наречени антоцианини,може да помогне за разширяване на артериите, да попречи на образуването на холестеринови плаки и да донесе други ползи за сърдечносъдовата система, отбелязват учените.
Според Ерик Рим, преподавател в катедрата по хранене и епидемиология към Харвардската школа за обществено здравеопазване в Бостън, ягодите и боровинките безпроблемно могат да бъдат включени в ежедневната храна на жените. Това ще изиграе важна роля за профилактиката.
Изследването е обхванало 93 600 жени на възраст от 25 до 42 години. В продължение на 18 години на всеки 4 години те са отговаряли на въпроси за начина си на хранене.
През периода на изследването са били регистрирани 405 случая на инфаркт.
При жените, които са консумирали повече ягоди и боровинки, рискът от сърдечносъдови пристъпи е бил с 32 на сто по-малък, отколкото при тези, които са ги включвали в менюто си по един път месечно или по-рядко.
Това се е отнасяло и за жени, които по принцип са яли големи количества плодове и зеленчуци.
Според учените редовната консумация на ягоди и боровинки ще предпази жените от инфаркт.
При това влиянието им върху здравето не зависи от фактори като възраст, кръвно налягане, наследственост, тегло, тютюнопушене, консумация на кафе и алкохол.
Според Ерик Рим, преподавател в катедрата по хранене и епидемиология към Харвардската школа за обществено здравеопазване в Бостън, ягодите и боровинките безпроблемно могат да бъдат включени в ежедневната храна на жените. Това ще изиграе важна роля за профилактиката.
Изследването е обхванало 93 600 жени на възраст от 25 до 42 години. В продължение на 18 години на всеки 4 години те са отговаряли на въпроси за начина си на хранене.
През периода на изследването са били регистрирани 405 случая на инфаркт.
При жените, които са консумирали повече ягоди и боровинки, рискът от сърдечносъдови пристъпи е бил с 32 на сто по-малък, отколкото при тези, които са ги включвали в менюто си по един път месечно или по-рядко.
Това се е отнасяло и за жени, които по принцип са яли големи количества плодове и зеленчуци.
Според учените редовната консумация на ягоди и боровинки ще предпази жените от инфаркт.
При това влиянието им върху здравето не зависи от фактори като възраст, кръвно налягане, наследственост, тегло, тютюнопушене, консумация на кафе и алкохол.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!