12

Основен здравословен проблем при учениците у нас е наднорменото тегло и затлъстяването, което в различни възрастови групи се движи между 22 и 30%, съобщи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.  

Най-голям е процентът на затлъстяване при ученици от средните класове - предимно в VII клас (30,6%). При близо 10 на сто от тях са констатирани и гръбначни изкривявания.

Обобщени данни от регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, получени от личните лекари сочат, че средно 30% от учениците имат зрителни смущения, a третата най-често срещана група заболявания са на дихателната система (бронхиална астма).

При ученици от X клас са констатирани епилепсия (9%) и инсулинозависим диабет (3,2%).

Данните сочат и непълен обхват на децата и учениците от профилактични прегледи - 80-90% са преминали през прегледи.

На 1000 прегледани деца в детската градина и ученици 92% са с отклонения в здравословното състояние. Въпреки заболяванията се отчита добро физическо развитие и дееспособност при над 95% от учениците и при 86% от децата в детските градини.

По данни на РЗИ 118 училища в страната нямат готовност за започване на новата учебна година, поради късно отпуснати средства за ремонти.

Проверени са 2731 училища в страната и са издадени общо 798 предписания за привеждане на материалната база в съответствие със здравните изисквания.

Изискванията са основно за извършване на ремонти на покриви, санитарни възли, дограма, отоплителни инсталации, осветление, освежаване на помещения и сгради.

Съставени са актове на 10 директори на училища в Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Русе за неизпълнение на предписанията в срок.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@