1
Ом м от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика и избягване на основните рискови фактори, които водят до преждевременна инвалидност и смъртност.

Това предупреди на пресконференция проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Сред основните рискови фактори са високият холестерол, високото артериално налягане и тютюнопушенето.

Всяка смърт от сърдечносъдови заболявания преди 65-годишна възраст се смята за "преждевременна". Според проф. Гудев при добра профилактика

тази смъртност до 2020 г. може да бъде намалена с до 20%

Той даде за пример Финландия, където смъртността от инфаркт за 30 години е намаляла със 75%.

В Шотландия пък, след ограничаване на пушенето на обществени места, само за година инфарктите са намалели с 20% при пушачите и с 19% при пасивните пушачи.

По думите на специалиста цялата медицинска гилдия у нас приема последната забрана за пушене на закрити обществени места като "изключително добра мярка".

Той припомни, че и активният спорт и здравословната диета също имат потенциала да ограничат сърдечносъдовите заболявания.

Същевременно 21% от българите пушат над 10 цигари на ден,

сочат резултати от двумесечна кампания за изследване на сърдечносъдовия риск в София, Пловдив и Варна.

Инициативата "Пази сърцето си. Бъди отговорен пациент" на Асоциация "Сърце" и Националната пациентска организация (НПО) бяха представени днес на пресконференцията.

Едва 4,5 на сто от запитаните са признали, че консумират повече от 100 мл алкохол дневно, близо 30% не знаят дали имат висок холестерол, а половината от анкетираните твърдят, че нямат.

Всички мъже над 35-годишна възраст и жени над 45 години са застрашени от висок холестерол и трябва да се изследват поне на две години веднъж, посъветва председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

44 на сто от участниците в проучването са заявили, че имат сърдечносъдово заболяване, а близо половината - че имат болен в рода си.

55% от анкетираните имат високо кръвно налягане,

а 9 на сто страдат от диабет. Според индекса на телесната маса 61% от запитаните са в норма, а останалите са над нормата, като около 37 на сто от тях са със затлъстяване.

Резултатите от кампанията сочат, че една трета от анкетираните българи са с нисък рисков фактор за сърдечносъдово заболяване, но също толкова са с висок риск.

При 37 на сто от участниците рискът е "нарастващ" и само при 2,3 на сто - "много нисък".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@