1

Г ласовият асистент Alexa на Amazon е известен със своята точност в разпознаването на командите и въпросите на потребителите. Въпреки това Alexa не винаги знае всичко и понякога има нужда от помощ. Тогава се намесват служители на компанията, които преслушват записи с казаното от потребителя, съобщава Bloomberg.

Смартфоните разсейват все повече шофьори докато карат

Лицевото разпознаване в Ню Йорк с грандиозен провал

Компанията има огромен екип от собствени и външни служители по целия свят, които слушат записите и поправят грешките на Alexa, като помагат на гласовия асистент да разпознава по-добре сходни команди занапред. Също така те идентифицират фрази и помагат за попълването на базата данни.

Човек не може без технологии, но и те не могат без него

Данните или парите - дилемата на дигиталния свят

Това обаче повдига въпрос не се ли нарушава личното пространство на потребителите, чийто гласови заявки към Alexa се оказват преслушвани. Amazon отговаря, че се преслушва само "изключително малък" брой записи. Целта е Alexa по-добре да разбира всички потребители и да работи пълноценно за всеки, допълва говорител на компанията.

Amazon казва, че са взети всички необходими мерки за защита на личните данни. "Служителите нямат директен достъп до информация, която може да идентифицира потребител или профил. Всичката информация се третира с висока степен на конфеденциалност и се използват няколко системи за идентификация на служителите за ограничаване на достъп, данните са криптирани и се правят редовни проверки", казва говорителят.

Според източниците на Bloomberg, обаче има известни проблеми. Служителите си имат вътрешен чат, в който споделят клипове, като идеята е да си помагат, когато не могат да разберат даден запис. Понякога обаче те си споделят и "забавни" записи като някой, който пее много лошо под душа.

Има и сериозни случаи, като записи със случайно активирана Alexa, които подсказват скандали или дори нападения, викове за помощ. Служителите обаче имали директиви да не се намесват в такива ситуации, защото компанията смята, че не е правилно. Bloomberg посочва, че в правилата и описа на услугата, Amazon пише, че записи от гласовите заявки на потребителите се използват за подобряване на Alexa, но не уточнява, че се преслушват от хора.

"Човек не винаги мисли, че други хора слушат какво той казва на умния си говорител докато е в дома си. Мисля, че сме научени да приемаме, че машините сами се учат, но фактът е, че все още има и ръчен труд. Доколко това е проблем аз личното пространство зависи от това как Amazon и останалите компании обработват тази информация", коментира Флориан Шауб от Университета на Мичиган, който изучава ефектите от умните говорители върху личното пространство.

Зукърбърг поиска глобална регулация на Интернет

Google закри етичния AI екип заради... етични проблеми

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@