0

П о-малко от седмица след като обяви създаването на специален екип съветници за етичното развитие на изкуствения интелект (AI), Google обяви, че закрива групата. Причината: етични проблеми около самите членове на съвета, съобщава онлайн изданието Vox.

Краят на Google+: социалната мрежа, която никой не ползва

Денят, в който Google съвсем не на шега превзе имейлите

Идеята на екипа беше да съветва компанията докато тя разработва изкуствен интелект и да гарантира, че няма да бъдат преминати определени граници. Групата от 8 души трябваше да се събира 4 пъти годишно и да обсъжда постигнатото от Google в разработката на изкуствения интелект и следващите планове на компанията.

5 провалени проекта на Google

Основната задача - да не се позволява на изкуствения интелект да тръгне в посока, която може да е вредна за обществото и хората по някакъв начин. И макар AI групата на Google да трябваше да обсъжда сериозни етични въпроси, това се оказа проблем.

Още с обявяването на членовете ѝ започнаха критики от страна на самите служители на компанията. Хиляди от тях участваха в подписка, която искаше да се отстрани Кей Коулс Джеймс от екипа. Джеймс е президент на Heritage Foundation като организацията ѝ е скептична към промените в климата, а самата Джеймс е имала остри коментари срещу транссексуалните хора.

Google въвежда поддръжка на "динамични имейли"

Услугите, които са алтернатива на Google

С това проблемите не приключиха. Не се хареса и назначението на Даян Гибънс, ръководител на компанията за дронове Trumbull Unmanned, което породи спорове, че бордът ще се опитва да оправдава използването на AI за военни цели.

В последствие експертът Алесандро Акуисти реши сам да се оттегли от екипа като заяви, че не смята, че това е правилното място за него. Друг член на борда, Джоана Брайсън, обяви, че знае и "по-лоши неща за един от другите членове". Тъй като Брайсън не каза кой е той, заваляха искания към всички да се оттеглят от борда или да дадат достатъчно аргументи защо искат да останат.

В крайна сметка в четвъртък Google е решила да закрие групата. "Видимо е, че в сегашната ситуация ATEAC не може да функционира както искахме. Затова закриваме съвета и се връщаме на чертожната дъска. Ще продължим да сме отговорни в работата си по важните теми около AI и ще намерим други начини да получаваме външни мнения по тях", коментира говорител на Google.

Говорещият Google уплаши хората с реализма си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@