5

А мериканският Департамент по национална сигурност обмисля да разшири забраната за носене на електроника в ръчния багаж на пътниците в самолетите към САЩ. В момента има такава забрана за полетите към страната от 10 летища в Близкия Изток и северните части на Африка, но тя може да се разшири значително, съобщава CBS News.

ЦРУ "може" да е провело поне 40 кибератаки в 16 държави

Източниците на телевизията твърдят, че новата забрана най-вероятно ще обхване почти всички страни в Европа дори и Великобритания. В момента представителите на правителството правят редовни срещи с американските авиокомпании, за да обсъждат предимствата на разширяването на забраната спрямо неудобствата, които ще причини. Очаква се окончателното решение да бъде взето до няколко седмици, а според онлайн изданието CNET, може да бъде обявено дори и тази седмица.

Без лаптопи и таблети на полети от Близкия изток до САЩ

За сега официалната позиция на институциите в САЩ е, че подобно решение не е взимано, но постоянно се правят анализи за подобряването на сигурността на базата на получената информация от разузнавателните служби и ако се налага, ще бъдат направени съответните промени. Други източници на CBS News казват, че забраната за качване на лаптопи в ръчния багаж се дискутира от повече от година. Основното притеснение е, че повечето бизнесмени ще се откажат да пътуват, ако не могат да работят по време на полета.

Как ЦРУ хаква смартфони, телевизори и компютри

Ако бъде приета, забраната ще накара всички пътници да слагат всякаква електроника, по-голяма от мобилен телефон, в чекирания багаж. Това води и до други рискове, защото доста лична и служебна информация ще остане без наблюдение. Освен това увеличава и броя на литиево-йонните батерии в товарния отсек, което е допълнителен риск, коментират източниците на CBS.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@