4

К риптовалутата Bitcoin продължава с рекордните постижения, като става все по-скъпа. Заради интереса към нея, други криптовалути като Ethereum, Litecoin и т.н. също могат да се похвалят с все по-голям ръст на цените си. Всичко това обаче създава и значителни рискове за инвеститорите, предупреждава американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC), съобщава онлайн изданието CNET.

По-малко от 1000 души държат 40% от всички Bitcoin

В сайта си SEC е публикувала дълго изявление на своя председател Джей Клейтън. В него Клейтън предупреждава хората и призовава те да подхождат с много голямо внимание към криптовалутите и т.нар. Initial Coin Offerings (ICO). ICO е друг начин за компании да набират финансиране като продават виртуални токени. Ако компанията е успешна, те ще поскъпнат и инвеститорите ще са на печалба.

България държи биткойни за 5,5 млрд. лв., ГДБОП отрича

Спука ли се балонът на биткойна

Криптовалутите и ICO процедурите обаче имат значително по-слаба регулация, а в някои държави - никаква. Това създава значително по-големи рискове за инвеститорите, които може да се окажат сериозно ужилени за значителни суми, предупреждава SEC. Клейтън казва, че комисията отчита значително повишаване на опитите за злоупотреби и манипулации на пазара на криптовалути. Затова е важно инвеститорите да не се поддават на емоцията и внимателно да проучват рисковете, коментира Клейтън.

Биткойните - валута на бъдещето или трик за избягване на данъци

Китай затяга контрола над криптовалутите като Bitcoin

Комисията вече веднъж затегна мерките, специално за ICO процедури. Тя работи и по още допълнителни регулации за криптовалутите, които трябва да са готови за обсъждане в близко бъдеще. SEC води и няколко дела срещу компании, за които смята, че са излъгали инвеститорите си чрез ICO набирания на финансиране. Например PlexCorps, която е обещала 1345% възвръщаемост на инвестициите в нейното ICO в рамките на 29 дни след плащането. Естествено, това не се е случило.

"Ако все пак искате да инвестирате в тези продукти, моля ви първо питайте въпроси и изисквайте ясни и категорични отговори", пише Клейтън. Той казва, че най-важните въпроси са "С кого ще сключа договора?", "Къде ще отидат парите ми и за какво ще бъдат използвани?", "Какви технологии се използват?", "Какви права и защити имам?" и др.

Клейтън допълва, че той и Комисията са за финансовите технологии и смятат, че те могат да донесат големи ползи. Той призовава инвеститорите да са отворени към тези нови възможности, но и също така да са много внимателни и да не подценяват рисковете просто защото има вероятност за големи и бързи печалби.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@