5

Р одители и ИТ специалисти започнаха онлайн подписка за запазване на образователния модел на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет. Според тях бъдещето на училището е застрашено и те призовават министъра на образованието Красимир Вълчев да го запази в сегашния му вид. В последствие пред "Дарик" Министерството на образованието отхвърли твърденията и заяви, че не са предвидени промени в ТУЕС.

Роботи посрещнаха ученици в София за първия учебен ден (ВИДЕО)

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА С РОБОТИ В ТУЕС

Проблемът всъщност е от много време, като не намира решение. Той се корени в нормативни неуредици, заради които Министерството на образованието (МОН) иска директорът на ТУЕС да премине към МОН. В момента той отговаря пред Техническия университет. Така вместо училището да отговаря, както на Закона за висшето и за средното образование, то ще остане само в рамките на Закона за  средно образование. Това води със себе си множество юридически и организационни промени, коментираха от Асоциацията на завършилите ТУЕС за vesti.bg.

Кои ученици у нас ще излязат най-скъпо на родителите си

Вижте кои гимназии са в топ 10 за 2017 г.

Затова институцията иска ТУЕС да бъде отделено от университета и да стане самостоятелна гимназия. Ако това се случи, то ще трябва да премине на традиционния образователен модел, който е във всички останали гимназии. Именно против това са родителите, преподавателите в ТУЕС и много ИТ специалисти. Родителите се притесняват, че децата им няма да учат при условията, при които са били приети, коментират още от Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Те публикуваха онлайн петиция с отворено писмо към министъра. В него се казва, че ТУЕС разполага с уникален образователен модел, който помага за създаването на качествени ИТ кадри. Училището има голяма подкрепа и от ИТ индустрията в България, като много специалисти се връщат в ТУЕС и преподават на учениците, правят специални събития, състезания и др. Учениците на ТУЕС получават знания и умения директно от експерти в бранша, преподавателите на ТУ и се подготвят в крак с актуалните технологии и тенденции.

Коя е най-желаната професия от учениците

"А, повярвайте ни, всеки нов випуск от ТУЕС е очакван с огромно нетърпение от ИТ компаниите, защото завършилите ТУЕС имат задълбочени и специфични технологични знания в много различни сфери на ИТ индустрията и защото се знае, че в училището не се прави компромис с качеството на образованието", пишат авторите на петицията в нейния текст.

"Като представители и на ИТ бизнеса, знаем, че именно това е моделът за създаване на качествени ИТ кадри в момент, в който индустрията изпитва глад за нови попълнения. Стратегически важно за страната ни е този модел да бъде мултиплициран и поощряван, вместо да бъде заличен от образователната карта на България!", пише още в отвореното писмо.

Подкрепящите петицията имат няколко искания. Те са оформени от родителите на сегашните ученици в ТУЕС, преподавателите, Обществения съвет и Асоциацията на завършилите ТУЕС. Сред исканията са запазване на ТУЕС като част от структурата на ТУ с достъп до материалната база на университета. Запазване на сегашната програма на обучение, запазване на настоящите преподаватели и възможността специалити от ИТ компани да преподават. В списъка с исканията са добавени още запазване на привилегиите за прием на ученици от ТУЕС в ТУ, запазване на опцията за завършване на професионално образование с дипломен проект, запазване на задължителната практика след 11-ти клас.

От Асоциацията коментират още, че през последните месеци на два пъти са пращани покани към МОН за създаване на работна група, която да потърси нормативно уреждане на статута на училището. Досега обаче няма официална реакция от страна на министерството. "Очакваме диалог и искаме да се потърси нормативно решение, което да защити ТУЕС в дългосрочен план", коментират от Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира пред "Дневник", че ТУЕС ще остане към Техническия университет и образователният модел на училището няма да бъде променян. Ще бъдат запазени и преподавателите, като имало юридическа възможност за това. Според МОН по силата на новия училищен закон единствената промяна в ТУЕС ще бъде, че има делегиран бюджет, с който да се разпорежда самостоятелно. Пред "Дарик" министерството допъва, че няма и не се предвижда промяна на статута на ТУЕС. Министерството не смята, че има поводи за притеснения за бъдещето на ТУЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@