Петър Нефтелимов, “Цвете в епруветка”: Онлайн магазинът ни спестява много разходи
Източник: Цвете в епруветка
0

П етър Нефтелимов е бакалавър по биотехнологии и има две магистратури – по ,,Биобизнес и биопредприемачество‘‘ и по ,,Бизнес администрация – Управление и предприемачество‘‘. Той заедно Йоана Ушакова са основатели на биотехнологичния стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘, който през декември стана финалист в конкурса ,,Иновативно предприятие на годината“ 2022, категория ,,Новостартирало иновативно предприятие“, с което получава правото да използва марката ,,Високи постижения в иновациите“ на Фондация ,,Приложни изследвания и комуникации“.

Източник: Цвете в епруветка

Петър е от първите автори в позитивната медия на България Uspelite.bg. Зимата на 2021 година издаде дебютната си книга "Успехът в българския ген" за 49 успели българи в страната и чужбина. През февруари ще излезе втори тираж на книгата. Петър е основател на медията за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com, която през 2021 година спечели 2-ро място на публиката за ,,Медия на годината‘‘.

Източник: Цвете в епруветка

Тепърва стартира агенция за предприемачество Zero Start. Ментор и лектор е в различни формати. През 2022 година е част от селекциите на Forbes България ,,30 под 30‘‘ и на Дарик радио ,,40 до 40‘‘ за успели българи, а през 2023 година бе избран за №1 в категория ,,Бизнес, икономика и/ли предприемачество‘‘ и сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2023 на JCI България.

Източник: Цвете в епруветка

1. Кога, как и кой стартира бизнеса на Цвете в епруветка?

По време на бакалавъра ми по биотехнологии в Биологически факултет към Софийски университет, след като преминахме курса по растителни биотехнологии на катедра ,,Физиология на растенията‘‘ към Биологически факултет, с Йоана Ушакова и други колеги-студенти видяхме възможност за стартиране на бизнес с междинния продукт от нашата лабораторна работа, а именно цвете в епруветка. След близо 2 години в търсене на стартово финансиране и партньори, в края на 2021 г. направихме първата си продажба.

Източник: Цвете в епруветка

2. Какво всъщност е Цвете в епруветка?

Нашето цвете в епруветка е биопродукт на растителните биотехнологии. Получава се по метода Микроразмножаване на растения при стерилни условия, тоест е изолирано от външната среда, която е пълна с патогенни микроорганизми. Необходимо е само малка част от самото растение, например един сантиметър от стъблото и то се развива до възрастно такова, което реално е клонинг на първоначалното. В епруветката има гел, който е специално създадена хранителна среда за всеки вид растение. Хранителната среда съдържа всички необходими вещества и хормони, които позволяват на растението да се развива без грижи, включително поливане. То си е самодостатъчно, защото само си извършва процесите дишане и фотосинтеза.

Продуктът ни е подходящ за хора, които поради една или друга причина не могат да се грижат за цветя, но искат да имат жив организъм при тях. За всички, които търсят нов, иновативен и екосъобразен подарък, алтернатива на букетите с рязан цвят. Цветята в епруветки живеят минимум 2 месеца без грижи, включително поливане. Имат нужда само от място с непряка слънчева светлина и 22-24 градуса. Също така са подходящи за хора с респираторни алергии, както и за лечебни заведения, предвид че цветята са в затворена система и няма достъп до цветния прашец, който предизвиква алергичните реакции. След като свърши хранителната среда в епруветката, собственикът му може да си го пресади в саксия.

Източник: Цвете в епруветка

3. Каква е мисията на вашата компания?

Мисията ни е намаляване на площите за рязан цвят заради негативното си въздействие върху околната среда с площите за отглеждане, необходимата в големи количества вода за поливане и въглеродните емисии от авиотранспорт и съхранение. Тези площи могат да бъдат използвани за селскостопански култури, с което да се подпомогне изхранването на населението, което постоянно расте в световен аспект.

По данни на Международния съвет за чист транспорт, през 2018 година цветята за Свети Валентин, отгледани в Колумбия и пренесени до летища в САЩ, са произвели около 360 метрични тона СО2. Това са приблизително 78 000 автомобила, карани за една година. А какво остава за останалите дни в годината и то в световен аспект?

Източник: Цвете в епруветка

4. Как дойде решението за изграждане на по-сериозно онлайн присъствие?

Ние реално от началото сме само с онлайн магазин. Нямаме средства за собствена лаборатория, която ни е първа необходимост, а камоли за физически магазин. Онлайн магазинът ни спестява много разходи като наем за помещение и заплати за продавачи. Само със сайт и с куриерските фирми продаваме в цялата страна.

Иначе през тази година и половина видяхме, че има огромен интерес към нашия продукт и се търси. Затова сме на етап, в който сериозно търсим финансиране от 500 000 лв. за собствена лаборатория и европейски патент.

Източник: Цвете в епруветка

5. Какви видове цветя в епруветки предлагате?

В лабораторната практика цветът е приет като нежелан ефект в епруветката и се отстранява, докато ние целим точно обратното – растението да цъфти, прецъфтява пак цъфти в епруветката, което е и нашата иновация. Затова нашата основна научна работа е да открием видовете растения, условията и съставките на техните хранителни среди, които ги довеждат до образуване на пъпка, а след това и на цвят вътре в епруветката или в друг затворен лабораторен съд.

На този етап сме, така да се кажа, ,,опитомили‘‘ 3 вида растения, цъфтящи в епруветка: Торения (Torenia fournieri), Лобелия (Lobelia) и Персийска теменужка (Exacum).

Продължаваме да пробваме с различни видове растения с нашите партньори от Институт по декоративни и лечебни растения, София. По този начин занапред ще разрастваме продуктовия каталог с различни видове цъфтящи растения в епруветка, както и в различни стъклени лабораторни съдове.

Източник: Цвете в епруветка

6. С какви думи бихте мотивирали един млад човек да започне бизнес в България?

Да пробва, защото почти нищо няма да загуби. Днешното технологично време предоставя много възможности за стартиране на бизнес. Дори без физически магазин или офис. Дори без онлайн магазин и сайт. Че дори и без собствен продукт и услуга.

Да открие в какво е добър и какво обича да прави. Да направи проучване това как може да се приложи в бизнес начинание и от кого ще се търси. И е готов. Дори и да не просъществува дълго, ще знае, че е пробвал, и ще е натрупал опит по пътя, който ще може да приложи в следващото си начинание.

Източник: Цвете в епруветка

7. Какво смятате, че трябва да се промени в бизнес средата в България?

Големите да помагат на малките. Все известен факт за всички е, че големите компании и корпорации преди да станат такива, първо са били малки. Имали са същите проблеми и трудности като стартиращите фирми. Благодарение на обществото са стигнали до това високо ниво и затова имат отговорност към него да помогнат на други с опит и средства да стигнат до тяхното ниво.

Тук ще си позволя отново да спомена думите на Александър Алексиев, който е в топ 30 изявени млади личности на света за 2023 на JCI. Той на българското награждаване завърши с думите: ,,Да си успешен е хубаво. Но да помагаш и на другите да станат успешни – това вече е невероятно!‘‘ 

Източник: Цвете в епруветка

Цвете в епруветка e част от eCommerce Academy Awards 2023 - Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за наградите и как да се включите можете да видите тук: https://awards.ecommercebg.com/.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 35 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 44 минути

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието