Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в поне един български град от 2020 г.
Андреана Атанасова, Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията   
Източник: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
7

М обилните мрежи от пето поколение (5G) са една от най-горещите теми в ИТ индустрията и не само. Те вече започват да навлизат в реална употреба, като това се случва и в България. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова коментира в интервю за Vesti.bg какъв е напредъкът на държавата и какво предстои в близко бъдеще.

5G мрежите навлизат във все повече държави и са голяма тема в света на технологиите. Какво се случва с тях в България?

- Трите големи оператора в България вече направиха първите тестове на 5G мрежите, които смятат да развиват в страната. Те имат временни разрешения за използване на радиочестотен спектър за шест месеца, като целта е през следващата година да получат постоянни такива.

За да подпомогне разгръщането на мрежите от пето поколение, държавата предприе редица действия. На първо място в момента осигуряваме радиочестотен спектър в диапазона 3,6GHz, което ще даде възможност за разгръщане на 5G мрежите в големите градове. Работим усилено и по освобождаване на спектър в обхватите 700MHz и 800MHz, които до този момент са ползвани от  Министерството на отбраната. Това е по-ниският честотен диапазон, като той е необходим за разгръщането на този вид мрежи на територията на цялата страна.

Очакваме Министерски съвет да разгледа предложението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изменение на тарифите за таксите, което ще даде възможност за предоставяне на спектър на разумна цена. Така телекомите ще могат да насочат основно инвестициите си в изграждането на мрежите си в замяна на това, а не в придобиването на спектър. От друга страна бързото разгръщане на мрежите от пето поколение ще даде възможност за непреки ползи и приходи от друг вид услуги, които ще се предоставят.

Работи се много усилено и по преразглеждане на режима за смяната на телекомуникационните съоръжения. В България той е доста рестриктивен и дори при преоборудване на съществуваща станция, изисква цялостна процедура за разрешение на строеж като при ново изграждане на мрежа. Реално това не е необходимо, защото съществуващите площадки за мобилни станции могат да бъдат използвани при инсталирането на следващо поколение мобилни мрежи без да се променят техните конструкции. Този въпрос попада в компетенциите на колегите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като срещаме разбиране от тяхна страна, че този вид дейности могат да бъдат облекчени.

В каква времева рамка може да се случи всичко това?

- Изискване на Европейския съюз е през 2020 г. всяка държава членка да има поне един град, в който да има покритие на 5G. Предвид действията, които е предприела държавата, за да даде възможност на операторите да разгърнат мрежите си, се надяваме, че ще имаме по-голямо покритие от един град с 5G поне до края на другата година. Предстоят процеси по издаване на постоянни разрешения, които трябва да се организират от Комисията за регулиране на съобщенията.

Освен това трябва да се гарантират непрекъсваеми радиочестотни ленти от 100 MHz в диапазона 3,6GHz. В момента той не е напълно свободен, защото има действащи съоръжения на ДП „Ръководството на въздушното движение“. Вече има готов план за тяхното преместване в друг честотен диапазон и към средата на годината практически ще има напълно гарантиран спектър за този вид услуги.

До тогава трябва да са минали и процедурите по издаване на разрешенията. Операторите вече са направили бизнес плановете си за внос на оборудване и изграждане на съоръженията. Надявам се всичко да се случи по план и България да в челните редици по разгръщане на този вид мрежи.

Какви са ползите от 5G мрежите? Защо се говори много повече за тях, отколкото за 4G мрежите?

- За разлика от 4G мрежите, 5G мрежите са ориентирани повече към индустрията и друг вид потребители. 5G мрежите дават възможност за високоскоростна връзка с много ниско време на закъснение и възможност за обслужване на много устройства в рамките на една зона. Например в рамките на един квадратен километър могат да работят едновременно 1 млн. устройства.

Затова на 5G мрежите се гледа като на една от предпоставките за развитие на т.нар. Индустрия 4.0. Това е стъпка към автоматизиране и роботизиране на процесите в  предприятията, развитието на умните градове, електронното здравеопазване, електронно обучение, умно земеделие, изкуствен интелект, Интернет на нещата, комуникацията между машини, тяхното самообучение и много други. Накратко, имаме много по-големи възможности от това, което 4G предоставя предимно на крайните потребители.

Какво може да спечели държавата от 5G мрежите?

- Колкото по-силна е икономиката, толкова по-силна е държавата. Когато има свързаност, която гарантира възможност на останалите индустрии да работят с тези нови технологии, това е от полза и за държавата.

Разглеждаме технологията не от гледна точка на държавата като потребител на 5G, а държавата като даваща възможност за развитието на бизнеса в нея. Електронното управление е регламентирано под друга форма и е в компетенциите на Държавна агенция за електронно управление, която изгражда нужните мрежи за свързаността на администрациите. Но там, където не може да бъде достигнато с фиксирана мрежа, 5G е една помощна технология, която може да бъде използвана.

Появиха се много митове, че 5G технологията е опасна за хората и здравето им. Можем ли да разсеем тези твърдения?

- Тук ролята на институциите е важна и трябва да се нaправят пояснения. Нормите, които и в момента действат по отношение на мобилните мрежи, ще продължават да действат и в бъдеще. Има наредба на Министерството на здравеопазването от 1991 г. Това е Наредба № 9 за пределно допустими нива на електромагнитни полета в населени територии и определяне на хигиенно-защитни зони около излъчващи обекти.

Искам да отбележа, че България е заложила норми, които са десетократно по-високи спрямо тези, които се прилагат в по-голямата част от държавите членки на Европейския съюз. Само няколко държави имат толкова високи изисквания, сред които е и България. Нашето население е много по-защитено спрямо останалите европейски държави.

Продължава да се работи и по изследвания и научни наблюдения във връзка с опасенията за електромагнитни излъчвания. Парадоксално е, че една микровълнова печка може да има по-голямо излъчване отколкото един телефон апарат, по който в даден момент се говори.

Имаме и контролни органи като районните здравни инспекции, както и Комисията за регулиране на съобщенията, които също могат да правят необходимите измервания.

Извън сферата на 5G мрежите, какви други технологични и телекомуникационни проекти са на дневен ред?

- Работим усилено по въвеждане на изискванията на наскоро приетия Европейски кодекс за електронните съобщения. До края на другата година трябва всички държави членки да са въвели тези изисквания в националните си законодателства.

Работим по изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Включват се точно норми за даване на възможност за по-бързо разгръщане на високоскоростните мобилни и фиксирани мрежи. Обръща се внимание на защитата на правата на потребителите, осигуряване на спешните повиквания и редица други европейски изисквания.

По отношение на информационните технологии работим по Националната програма за развитие „България 2030 г.“, в която като приоритет е залегнала „цифрова свързаност“. Ще се опитаме да гарантираме свързаността на територията на цялата страна, така че да се позволи развитието на цифровите услуги и гарантиране използването на информационни и телекомуникационни технологии във всички области на нашия живот.

Участваме в изготвяне на стратегия за Индустрия 4.0, в която имаме съществена част, а именно информационни и комуникационни технологии като предпоставка за развитие на индустрията.

Подготвяме са за популяризиране на възможностите за участие с проекти в европейските програми. Пример за това е инициативата WiFi4EU, където заемаме челно място по участие. Тази инициатива насърчава свободния достъп до безжичен интернет на обществените места, включително паркове, площади, здравни центрове и обществени сгради в общините в цяла Европа.

Българските общини се включиха много активно и бих казала, че това е благодарение на добрата информационна кампания, която Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предприе, за да могат местните власти да са готови още в момента на отварянето на конкурса.

Принципът за кандидатстване  е „пръв поискал, пръв получил“. Благодарение на бързата реакция и добрата подготовка на общините, както и активното сътрудничество от страна на операторите, успяхме да се справим много добре. Конкурсите продължават и през 2020 г., като общините, които не са получили ваучер до този момент, ще могат да участват. В България те са само 38, докато останалите вече са спечелили ваучер в един от трите конкурса досега. Това поставя страната на първо място по дял на общините, които са обхванати от инициативата.

5G устройствата са готови да превземат света

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Пено, разтурям годежа! - Що бе, Нане? - Позирала си гола на една картина! - Лелеее, убивам го! Изобщо не съм му позирала. Рисувал ме…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старейшините отиват на Дивата река след тежка загуба в “Игри на волята” 5

Старейшините отиват на Дивата река след тежка загуба в “Игри на волята” 5

Любопитно Преди 11 минути

Изстрадалото племе на Амазонките ще прекара седмица в Стопанството, а Гладиаторите се връщат в Резиденцията

СРС даде ход на делото срещу Костадин Костадинов

СРС даде ход на делото срещу Костадин Костадинов

България Преди 1 час

Процесът срещу Костадинов беше прекъсван 2 пъти заради депутатския му имунитет

Откриха балон от зенитна ракета на плажа в Созопол

Откриха балон от зенитна ракета на плажа в Созопол

България Преди 4 часа

Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес

Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника

Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника

България Преди 5 часа

Близки на убитото дете поискаха справедливо наказание за бившия полицай, който го прегази на пешеходна пътека

Русия връчи нота на българския посланик

Русия връчи нота на българския посланик

Свят Преди 6 часа

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София

Москва: Армения прави огромна грешка

Москва: Армения прави огромна грешка

Свят Преди 6 часа

Ереван обяви, че руските миротворци не са успели да спрат азербайджанската военна офанзива

<p>Кунчев: Българският антиваксър с 15%, вдига шум като за 115%</p>

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите

България Преди 6 часа

Кунчев: Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро

ЕС: Срещу Сърбия могат да бъдат наложени мерки, както срещу Косово

ЕС: Срещу Сърбия могат да бъдат наложени мерки, както срещу Косово

Свят Преди 6 часа

Петер Стано: Трябва да намерим изход от продължаващата криза

<p>Антон Хекимян: Днес влизам в полето на политиката</p>

Антон Хекимян: Днес влизам в полето на политиката, готов съм да отговарям на всички въпроси

България Преди 7 часа

"Журналистиката те прави изключително чувствителен към всяка нередност и ти дава опита да намираш верния път", категоричен е Хекимян

"Най-възрастната жена в света" отпразнува 117-ия си рожден ден

"Най-възрастната жена в света" отпразнува 117-ия си рожден ден

Любопитно Преди 7 часа

Според сведенията Сисера Мария душ Сантуш е родена през 1906 г., което я прави на 117 години

COVID-19: Броят на новите случаи в Румъния се е увеличил над 25 пъти за два месеца

COVID-19: Броят на новите случаи в Румъния се е увеличил над 25 пъти за два месеца

Свят Преди 7 часа

Броят на хоспитализираните е 967, като 212 от тях са деца

Нова звездна двойка? Тейлър Суифт и Травис Келсе заедно на футболен мач

Нова звездна двойка? Тейлър Суифт и Травис Келсе заедно на футболен мач

Любопитно Преди 7 часа

Видеото отбеляза първото виждане на двойката, откакто по-рано този месец избухнаха спекулации за романс

<p>Адмирал Виктор Соколов е бил убит при украинската атака в Севастопол</p>

Украйна твърди, че е убит командирът на Черноморския флот на Русия

Свят Преди 7 часа

Адмирал Виктор Соколов е бил убит при украинската атака в Севастопол в петък, заявиха украинските сили за специални операции

Русия обяви за издирване председателя на МНС

Русия обяви за издирване председателя на МНС

Свят Преди 7 часа

В списъка с издирвани от Русия лица са включени и първият заместник-председател на МНС Луз дел Кармен Ибанес Каранса, както и съдията Бертрам Шмит.

Американските танкове "Ейбрамс" вече са в Украйна

Американските танкове "Ейбрамс" вече са в Украйна

Свят Преди 7 часа

Танковете ще бъдат снабдени със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран

Gossip Girl: Сериалът, който промени модата и нашите гардероби

Gossip Girl: Сериалът, който промени модата и нашите гардероби

Любопитно Преди 8 часа

Драматичният сериал продължи цели шест сезона