0

М обилният оператор Telenor обяви, че започва практическите тестове на мрежата си от пето поколение (5G) в България. Телекомът направи и демонстрация на възможностите, които ще предложи 5G, като чрез нея беше извършен първия медицински преглед от разстояние.

Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“. Той беше централата на Теленор в София, а проф. д-р Диян Енчев, който е началник ‘’Травматологичен комплекс’’ в болницата, беше в кабинета си. Те извършиха преглед на пациент, като проф. Балтов използваше очила за виртуална реалност, за да "влезе" в кабинета. „Благодарение на тази технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, казва проф. Балтов

5G устройствата са готови да превземат света

"Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса. С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти“, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Telenor.

Компанията демонстрира и първия разговор през 5G мрежа в страната. Компанията, както и другите два телекома, има разрешително да използва тестов спектър за шест месеца, който ѝ позволява да тества в реални условия възможностите на технологията, както и потенциални бъдещи услуги. Telenor предвижда да извършва тестове на различни места в страната, като ще извършва и поредица от демонстрации, които ще показват възможностите на 5G мрежата при работата ѝ с виртуална реалност, стрийминг на видео и игри и др.

Huawei: Нашата алтернатива ще е по-бърза от Android

Демонстрациите ще са публични и ще могат да се посещават от хората безплатно, като компанията ще публикува графика за тях скоро. Операторът използва оборудване на Huawei за своята 5G мрежа, което включва и мобилна базова станция, която позволява да бъде транспортирана.

Навлизането на 5G ще отнеме време, като мрежата ще се изгражда поетапно. За сега телекомът не посочва конкретни срокове, като първо ще се съсредоточи върху тестовете и разработката на новите технологии и услуги.

Ново поколение чипове подобрява смартфоните

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@