1

П роблмемите и скандалите около Facebook не стихват. Новата порция обвинения отново идва от в. The New York Times. Според поредната публикация на вестника, Facebook е споделяла повече лични данни на потребителите с други ИТ гиганти, отколкото е обявила публично.

Facebook споделил личните снимки на милиони хора с мобилни приложения

Параноя сред служителите на Facebook след нов скандал

Вестникът позовава информацията си на свои източници в компанията и вътрешни нейни документи. В тях е описано, че Facebook има специални отделни споразумения с ИТ гиганти, които им дават достъп до повече данни. Така например търсачката Bing на Microsoft е получила достъп до списъка с именената на "приятелите" на потребителите в социалната мрежа. Amazon също е можела да взима имена на потребители от списъци с приятели, както и Sony.

Пореден огромен скандал с Facebook, компанията отрича

Facebook може да позволи на хората да цензурират

Освен това компании като Netflix и Spotify са получили достъп до личните съобщения на потребителите. Yahoo пък е имала достъп до потока от публикации на приятелите на потребителя. Според документите споразуменията са били с различна продължителност, като последните от тях са били прекратени през ляото на тази година.

С подобни привлиегии са се ползвали още Apple, Yandex и дори Кралската банка на Канада. Apple например е имала достъп до телефонните номера и задачите в календарите на потребителите. Вестникът казва, че дори самият той е имал подобен достъп чрез свое мобилно приложение, което макар спряно през 2011 г. оставило достъп на изданието до списъците с приятели на потребителите.

Повечето компании, които са коментирали темата, казват, че дори не са знаели достъп до колко много информация са имали. Това твърдят напрмиер Apple и Yandex, като казват, че няма данни техни услуги или приложения да са се възползвали от привилегиите.

Зукърбърг: Не планирам да се оттеглям, аз съм отговорен

Зукърбърг: Ще се справим сами и не сме единствените

Пред вестника Facebook коментира, че данните са споделени с доверени партньори, които не злоупотребяват със защитата на личната информация на потребителите и не е редно да се правят впечатления в обратното. Според Facebook част от реализирането на целта за по-добра защита на информацията на потребителите е именно чрез партньорства, съвместна работа и по-добри технологии.

Междувременно онлайн изданието Gizmodo също публикува своя проверка в практиките на социалната мрежа. Тя е показала, че Facebook вече не позволява на потребителите напълно да блокират онлайн проследяването с рекламна цел.

Пред сайта говорител на компанията потвърждава, че няма начин напълно да се спре проследяването. Дори и ако функцията за GPS локализация на мобилния телефон е изключена, Facebook все пак събира информация като IP адрес, град и места, на които потребителят се е отбелязал, че е бил.

Откритието се потвърждава и от специалиста по компютърни науки Александра Королова от Университета на Южна Калифорния. Тя е направила собствена проверка, като е открила, че действително Facebook винаги следи потребителите по някакъв начин.

Facebook изтрил съобщения на Зукърбърг в чужди профили

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@