9

М ощен природен катаклизъм преди около 250 млн. години е довел до унищожаването на озоновия слой на Земята. Това казват учени от Университета на Манчестър във Великобритания. Те са направили проучване, което е публикувано в сп. Nature и посочва, че бедствието е било мощно изригване на вулкан.

Най-големите масови измирания в историята на Земята

Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

Мащабът на катаклизма е бил значително по-голям и мощен дори от този, който е довел до изчезването на динозаврите. Учените са кръстили явлението Пермско-Триазичен катаклизъм, като той се е случил още преди динозаврите да се появят.

Изригването е коренно различно от сегашните представи за вулкан. То е продължило 1 млн. години и е било в базалтите на Сибир. То е довело до изчезването на 96% от живота във водата и до около 70% от сухоземните гръбначни животни.

Учени откриха причината за най-голямото измиране на видове в историята на Земята

Как 30 секунди се оказват решаващи за съдбата на динозаврите

Поне така се смяташе досега. Новото проучване на учените заключва, че изригването е унищожило и озоновия слой на Земята.

Според учените това се дължи на огромния брой халогени, които са били в литосферата на Сибир и след изригването са навлезли в земната атмосфера. Изчезването на озоновия слой допълнително е влошило условията на Земята по това време и е спомогнало за изчезването на още повече видове, коментира Майкъл Борудли, ръководител на проучването.

Динозаврите са щели да изчезнат и без катаклизъм

Учените изчисляват, че след това са били нужни около 10 млн. години, за да може животът на Земята да се възстанови от изригването.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@