Проф. Петрова: Вредните трансмазнини масово се влагат в храните у нас
Проф. Петрова: Вредните трансмазнини масово се влагат в храните у нас   
Източник: ЕПА/БГНЕС
От 2014 г. производителите на храни в България ще са задължени да обявяват на етикета съдържанието на мазнини, въглехидрати, холестерол, наситени мастни киселини и трансмазнини.

Това съобщи проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в Центъра по обществено здраве и анализи, цитирана от БоленЗдрав.

След две години изтича гратисният период на европейска директива, влязла в сила през ноември 2011 г.

Причините са епидемията от затлъстяване, която засяга все повече страни в ЕС, както и негативният ефект върху здравето от прекомерната  консумация на някои вещества, които се влагат за индустриалното производство на храни.

Най-оспорвани са трансмазнините, за които съществуват сведения, че имат канцерогенен ефект, пояснява Петрова.

По думите й в момента нито производителите, нито търговците са задължени да ги обявяват на етикета и така "хората се тъпчат с вредни храни, без да го осъзнават".

Трансмазнините най-често са от палмово и кокосово масло

обяснява експертът. Поначало те съдържат много големи количества наситени мастни киселини, които вдигат лошия холестерол. Имат обаче определени предимства, които ги правят атрактивни за хранителната промишленост.

Палмовото масло е се окислява трудно и освен това е твърдо. То дава плътна консистенция на продукта и затова го влагат много в сладоледи, десерти и маргарини.

"Само палмовото масло не е най-лошият вариант. По-опасно е, когато то е хидрогенирано, за да стане още по-твърдо. А у нас масово се внася хидрогениран продукт. Това са растителни мазнини, променени чрез химически процес.

За да стане по-твърда мазнината, се отнемат двойни връзки от двойно ненаситените мастни киселини. Така от олиото се правят маргарините.

В процеса обаче голяма част от мононенаситените мастни киселини стават наситени - т.е.

от полезни се превръщат във вредни

Променя се консистенцията - от течна в твърда. Получава се и т.нар. трансформа, която е още по-рискова за здравето", обяснява проф. Петрова.

Експертите по хранене са не просто против палмовото масло, а срещу дехидрогенираното. Науката категорично доказва, че трансмазнините влияят зле на здравето и трябва да се избягват, и в Европа за повечето маргарини вече не се използва тази технология.

У нас обаче не е така - всички маргарини (с изключение само на един по думите на Петрова) съдържат вредната съставка.

Много маргарини в Европа вече съдържат масла като рапичното, сусамовото, ореховото, чиито мазнини в организма впоследствие се превръщат в омега-3 мастни киселини и имат защитно действие.

За производството им не се използва дехидрогенацията, а друга технология, която запазва свойствата на растителната мазнина. След това тя се обогатява с витамини и се получава продукт, който е по-добър от маслото, обяснява проф. Петрова.

Трансмазнините са забранени в Ню Йорк и още на много други места.

В ЕС обаче още умуват по въпроса

Като член на групата по физическа и хранителна активност към Европейската комисия преди съм поставяла въпроса да се сложи някакво ограничение за използването на трансмазнини в храните, защото смятам, че в нашия регион от производителите няма да тръгне инициатива в интерес на обществото, разказва експертът по хранене.

Отговорът обаче бил, че на този етап не може да се въведе забрана, защото съпротивата на хранителната индустрия е много голяма и се смята, че ограниченията няма да проработят.

Според европейските експерти информираният избор бил достатъчна бариера пред вредните храни.

Според проф. Петрова успех е, че поне се е приела директивата за обявяване на съдържанието на трансмазнини, която става задължителна през 2014 г.

В момента в ЕС, както и в България, няма изискване за задължителна информация на етикета за химическия състав на продуктите. Затова потребителите трябва внимателно да избират какви храни купуват, а

не просто да посягат към най-евтиното,

което след години ще им излезе по-скъпо с оглед на здравето, съветва диетологът.

Много страни като Финландия, Холандия, Швеция вече са въвели такова изискване за задължително обявяване на етикета по своя инициатива, а също и наредби за ограничаване на трансмазнините в храните.

Трансмазнините съществуват и в естествен вид, отбелязва още проф. Петрова.

Те се съдържат в млякото и месото на преживните животни, но има много проучвания върху тях и изводите са, че нямат толкова негативен ефект, колкото получените след дехидрогениране на растителни мазнини, обобщава експертът.
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Свят Преди 14 минути

Студенти и синдикати продължават с протестните действия

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

България Преди 38 минути

Инцидентът е станал на 384-ия километър на магистралата, в района на Провадия

Отбелязваме 149 години от избухването Априлското въстание

Отбелязваме 149 години от избухването Априлското въстание

Любопитно Преди 2 часа

Това е едно от най-значимите събития в българската история

<p>Илюминатите &ndash; мистерия, конспирации, но каква е истината</p>

Илюминатите – мистерия, конспирации, но каква е истината

Любопитно Преди 2 часа

Историята на едно от най-известните тайни общества

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Инцидентът е записан от охранителна камера

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Свят Преди 2 часа

Това е органът, който има главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

Свят Преди 2 часа

Това е бразилската монахиня Ина Канабаро Лукас

Снимката е архивна!

Руска атака с дрон срещу Одеса, има загинали

Свят Преди 3 часа

Нанесени са и редица материални щети

Радев за 1 май: Трудът не бива да е сведен до средство за оцеляване

Радев за 1 май: Трудът не бива да е сведен до средство за оцеляване

България Преди 3 часа

По повод Деня на труда президентът отправи поздравление към българските граждани

Имен ден днес празнуват...

Имен ден днес празнуват...

Любопитно Преди 3 часа

На 1 май почитаме паметта на свети пророк Йеремия и на преподобномъченик Акакий Серски

Милена Златкова откровено за Христо, майчинството и каузите

Милена Златкова откровено за Христо, майчинството и каузите

Любопитно Преди 3 часа

През изминалите 25 години гласът ѝ е безспорно един от най-известните в българското радио

<p>Сенатът на САЩ не успя да блокира митата на Тръмп</p>

Сенатът на САЩ не събра мнозинство, за да блокира митата на Тръмп

Свят Преди 4 часа

Предложението целеше отмяна на националното извънредно положение, обявено от американския президент

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Свят Преди 4 часа

След месеци на политически обрати, Вашингтон и Киев най-накрая постигнаха съгласие по стратегическото споразумение

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

България Преди 4 часа

През останалите - 2 май, 3 май и 5 май са работни дни за зоните за почасово платено паркиране

<p>Защо хората са загубили козината си</p>

Защо хората са загубили козината си: Изненадващата истина за еволюцията ни като бозайници без косми

Любопитно Преди 5 часа

Хората принадлежат към група животни, известни с козината, космите и мустаците си