8

У чени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис са успели да извършат трансплантация на памет от един охлюв на друг, съобщава БиБиСи. За целта е била прехвърлена генетична RNA информация от единия охлюв на другия.

Учени откриха мишки, смятани за изчезнали преди 30 години

Животните, които изчезнаха през XX век

Единият охлюв е бил научен да извършва определена отбранителна реакция. След трансфера на RNA, другият охлюв също е започнал да изпълнява това действие без да е бил учен. Това е било повторено няколко пъти с различни охлюви.

Туризмът генерира 8% от вредните емисии по света

Домашните препарати вредни за въздуха, колкото колите

Използвана е RNA от нервните системи на охлювите. Първоначално учените открили, че ако един охлюв бъде изложен на леко електричество и по-късно бива докоснат леко, той се свива защитно за около 50 секунди. Охлювите, които не са усещали електричество, се свивали само за около секунда при допир. Учените са категорични, че охлювите не са били наранявани по време на опитите, а леко стресирани.

Тестът е бил направен и само с изолирани нервни клетки. Резултатът е бил сходен. Реакцията на охлювите показва, че не става дума просто за рефлекс, а дълготрайна памет. Експериментът показва, че такава памет има не само в невроните на мозъка, но и в други елементи на нервната система. Ако това не е така, експериментът е нямало да проработи, убеден е Дейвид Гланцман, един от авторите на проучването.

Учени извлякоха ДНК от най-странното древно животно

Учени създадоха "моливи" за редактиране на гени

За проучването са използвани морски охлюви, които макар доста различни от човека, имат сходни молекулярни процеси. Просто мащабите са по-малки и докато охлювът има около 20 000 неврона в нервната си система, за човека се смята, че има около 100 млрд.

Затова засега проучването е далеч от приложимо при хора. Но въпреки това учените го виждат като стъпка напред в поне частичното третиране на заболявания на паметта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@