3

У чените все още имат много неотговорени въпроси за човешкия мозък, съзнанието, подсъзнанието и формирането на мисли. Проучване на международна група от учени от университети в САЩ, Италия и Швейцария смятат, че може да има нов начин да проучат как мислим, съобщава сп. Nature.

Учените са открили, че когато човек спи дълбоко и сънува, мозъкът има специфична активност, която може да се използва за предвиждане с голяма точност, че даденият човек действително сънува. Активността на мозъка е в задната му част и според учените подсказва, че сънищата не присъщи единствено за т.нар. REM фаза на съня.

10 от най-честите сънища и какво значат те

Тя се характеризира с произволни движения на очите, въпреки че са затворени. Не е ясно защо това се случва, но някои учени смятат, че очите се местят в посоката на гледаните от човека обекти докато сънува. Друга отличаваща черта на REM фазата е, че мозъчната активност е сходна с тази на буден човек, което подсказва, че мозъкът активно обработва информация. Именно затова се смята, че човек сънува само по време на REM фазата.

Осем факта за съня, които може би не знаете

Новото проучване обаче казва обратното. Възможно е да се сънува и извън REM фаза. Нещо повече, сънищата могат да се окажат прозорец към съзнанието. Един от въпросите, който вълнува учените, е как мозъкът реагира на различни ситуации и особено, как се променя неговата активност в различните фази например човек в съзнание, човек в кома, упоен или спящ.

Да пожелаваме ли „приятни сънища”?

Мъжете и жените сме различни в сънищата си

Според учените, мозъкът всъщност има зона, която разграничава будното състояние на човек от останалите. Когато тя се изключи, например при заспиване, мозъкът става "свободен" да създава нови изживявания. Тогава мозъкът отново започва да работи по сходен начин като на буден човек, но сам създава обстановката и ситуациите. Когато сънят включва лица и комуникация с хора например, именно тези зони на мозъка са най-активни.

Всичко това означава, че чрез сънищата може да бъде възможно за учените да разберат повече за работата на мозъка в различни ситуации докато той изгражда въображаемите светове и преживявания. Това ще улесни учените по-лесно да анализират мозъчната активност в различни ситуации и да разберат не само защо и как точно сънуваме, но и как мозъкът реагира на различните ситуации и как взима решенията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@