9
Ар риканският спътник UARS е навлязъл в атмосферата и се е разпаднал през нощта над Тихия океан и западно от САЩ, но все още се уточнява къде съобщи НАСА (nasa.gov).

Шесттонният научен спътник на САЩ UARS голям колкото микробус е навлязъл в плътните слоеве на земната атмосфера между 03.45 и 04.45 часа по Гринуич.

През този период сателитът е преминал над Канада и Африка, както и над обширни райони на Тихия, Атлантическия и Индийския океан.

Първоначално американската космическа агенция бе посочила Тихия океан, западно от Канада. Точно кога спътникът е навлязъл в атмосферата и местата, където са паднали отломки от него, засега не може се определят, се посочва в бюлетин на НАСА.

 

Агенцията уточнява, че няма информация за ранени хора или за материални щети в резултат на падането на отломки от спътника UARS (Upper Atmosphere Research Satellite).

 

Очакваше се двадесетината части, на които се е разпаднал UARS, най-голямата, от които 158 кг, и които са се запазили при навлизане в атмосферата, да се разпръснат по протежение на 750 км.

Според експертите рискът някоя от отломките да рани човек или да предизвика материални щети е извънредно слаб. Изгледите са 3200 към едно някой някъде по света да бъде засегнат от някои от парчетата на спътника - което на планета, населена от 7 милиарда души и 90% от чиято повърхност е ненаселена, означава вероятност от 0,03%.

 

UARS е най-големият спътник на НАСА, който навлиза в атмосферата след 1979 г., когато 90-тонният "Скайлаб" падна западно от Австралия. Според американската агенция обекти с големината на UARS падат към Земята приблизително веднъж годишно. Много по-малко останки навлизат ежедневно в атмосферата.

За повече от 50 г. космическа история никой не е бил ранен от отломка, дошла от космоса.

 

UARS, който струваше 750 милиона долара, бе изведен в орбита през 1991 г. от совалката "Дискавъри", за да изучава атмосферата и преди всичко дупките в озоновия слой. Той престана да действа през 2005 г., след като изчерпи горивото си.

Ако много случайно хора бъдат ранени от падането на части от спътника, САЩ ще изплатят обезщетения на пострадалите по силата на международна конвенция от 1972 г.

 

По рано днес в "Туитър" се появиха съобщения, че светещи фрагменти от спътника са били наблюдавани в небето от любители астрономи и жители на град Окотакс в западна Канада и американския град Сан Диего в щата Калифорния.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@