2

Д ве партниращи си здравни заведения в град Лугано експериментират с употребата на дронове за транспорт на лабораторни проби през града.

От средата на март, логистичната компания Swiss Post е провела над 70 изпитателни полета между двете болници и изявява намерения да направи услугата редовна и достатъчно надежда до края на следващата година.

Това не е първият път, в който можем да видим използването на дронове в точно такъв контекст след като компанията Zipline изпълнява точно такива полети в Руанда. Ако услугата бъде реализирана, това ще е първият път, в който такива полети се изпълняват в градска среда.

Осъществяването им в тази среда е изключително сложно, тъй като регулаторите подлагат всяка такава услуга на възможно най-строги тестове с цел да се избегнат цивилни жертви.

Транспортът на лабораторни проби е перфектна насока за използването на безпилотните летателни апарати, тъй като пробите са леки, а възможно най-бързата доставката често е наложителна.

Начинът по който услугата ще работи ще изисква от лабораторния работник единствено да постави пробата в специализиран контейнер и да дефинира място за доставка чрез софтуерно приложение.

След това дронът ще достави пробата и ще се върне до болницата автономно, без нужда от допълнителни насоки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@