40

Н а фона на толкова много дебати и публикации за фалшиви новини, манипулации и какво ли още не, може би не е изненадващо, че все повече хора вече се съмняват във всичко. Въпреки това има и един дебат, който продължава да изненадва - твърденията, че Земята е плоска.

Музикант иска да докаже, че Земята е плоска със сателити

Броят на хората, които смятат, че планетата не е кръгла, расте и дори вече по света има конференции, които разискват темата и смятат, че досегашните научни твърдения, сателитни снимки и доказателства са плод на мащабна конспирация. И докато е лесно да се каже, че за някои това е просто бизнес, то много хора наистина вярват.

Земята - плоска, затъмнението - невъзможно

Учени от Техническия университет на Тексас са решили да проверят от къде произлиза този голям ръст на вярващите, че Земята е плоска, съобщава в. Guardian. Оказва се, че основна "заслуга" за това има YouTube. Основният автор на проучването, Ашли Ландръм, посетила подобна конференция и интервюирала хората там. От 30 души, които отговорили на въпросите ѝ, общо 29 заявили, че са започнали да вярват, че Земята е плоска, след като са гледали клипове в YouTube. Дори и 30-тият, косвено също е станал вярващ в тези твърдения заради YouTube - той бил роднина на други посетители, които му казали след като са гледали клипове във видеопортала и той им се доверил.

Според Ландръм Google, собственикът на YouTube, трябва да полага повече усилия в борбата с разпространението не само на фалшиви новини и политическа дезинформация, но и с налагането на подвеждащи и откровено грешни научни твърдения. Интернет гигантът не е коментирал темата.

"В YouTube има много полезна информация, но и не по-малко подвеждаща информация. Техните алгоритми правят много лесно потъването в "заешката дупка", като им показват още и още подобна информция. Вярата, че Земята е плоска сама по себе си не е опасна, но идва в комплект с недоверие към институциите като цяло", коментира Ландръм.

Шакил О'Нийл е убеден, че Земята е плоска

Според нея и учените трябва да положат малко повече усилия и да създават обяснителни клипове, които да разпространяват. "Не искаме YouTube да прелива с клипове, които дават причини, защо Земята е плоска. Трябва да има и други клипове, които да оборват тези твърдения и да дават допълнителна информация... Разбира се, винаги ще има процент хора, които не вярват на нищо, което казват учените, но може да има и хора, които биха се вслушали. Единственият инструмент в битката срещу дезинформацията е да я превъзмогнем с качествена информация", допълва тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@