2
На 31 март 2012 г. в София на 75-годишна възраст e починала проф. д.и.н Йорданка Юрукова, член-кореспондент на Българска академия на науките, съобщиха днес от Национален археологически институт и музей при БАН.

Тя е първият български учен-нумизмат, който през осемдесетте години на миналия век създаде значителна по брой и професионална тежест нумизматична школа.

Нейните постижения в областта на тракийската нумизматика, в проучването на градските монетосечения от Долна Мизия и Тракия през римската епоха, редом с изследователския й интерес в сферата на средновековната българска и византийска сфрагистика, очертават широкия диапазон на нейните научни дирения, увенчани с изграждането на достойна научна кариера.

През 1962 г. получава научната степен доктор на Парижкия университет.

През 1989 г. секцията "Нумизматика и епиграфика" при Археологическия институт с музей я избира за свой ръководител, а от 1991 г. е изпълняваща длъжността директор на АИМ. На три конкурса, през 1993, 1995 и 1999 г., проф. Юрукова е предложена от колегите си и избрана за Директор на Археологическия институт с музей -- длъжност, която тя изпълнява до пенсионирането си през 2003 г.

Нейна заслуга са традиционните от десетилетия нумизматични курсове в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Чела е лекции в Колеж дьо Франс и Сорбоната, в университета в Упсала, в Женевския университет, в университетите в Мюнхен, Франкфурт на Майн, Сан Диего.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@