2

Нови находки от 13-14-и век - златни монети и бронзов кръст-реликварий, потвърждават престижа на Перперикон като важен икономически и духовен център и през Средновековието, засвидетелстван в историческите извори. Това каза днес на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров.

На базата на откритията той предполага, че екипът му ще установи, че епископската резиденция е била в източната част на акропола, където археолозите работят сега.

При предишни проучвания те откриха, че  резиденцията на светския владетел на крепостта е била в западната част.

Проф. Овчаров показа две златни монети - част от съкровище, и предна част на бронзов кръст-реликварий (енколпион).

Монетите - хиперперони (перпери), тежат 3,66 и 4,26 грама и са изработени от злато, между 16 и 18 карата. На кръста са изобразени Света Богородица "Оранта" (молеща се с две ръце) и четиримата евангелисти.

Около 20 кръста-реликварии от 11-14-и век са отрити през последните години на разкопките на Перперикон, отбеляза ученият.

По думите му през Средновековието е имало истинска мания по мощи на светци, които са били съхранявани в реликвариите, както и частици от Светия кръст.

По данни на местни хора и на полицията при разкопки през 90-те години на 20-и век са открити около 30 перпери в североизточната част на акропола на Перперикон, където от две седмици работи екипът на проф. Овчаров. Според него съкровището от около 30 монети е разпиляно, защото е заровено в драматична епоха на обсади, пожари и разрушения.

При създаването им - през 11-и век при византийския император Алексий Първи Комнин  - монетите, които са били и мерна единица, са били около 22 карата и са тежали 4,4 грама. Намаленият обем и стойност по-късно свидетелстват за инфлация и девалвация, обясни археологът.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@