28

На Титан има условия за живот. Учените на НАСА изразиха подобно предположение още през 2005 г., но последните данни от американската междупланетна сонда "Касини"  (Saturn.JPL.NASA.gov) го потвърждават.

На Сатурновия спътник може би живеят примитивни биологични видове, съобщава Би Би Си. Тези форми на живот дишат атмосферата на Титан и се хранят с въглеводородните съединения на повърхността му, като получават от тях енергия.

Учените обясняват с това факта, че в атмосферата на Титан се появяват водородни молекули, които изчезват на повърхността му.

"Смятаме, че тези биологични форми използват водорода от атмосферата на Титан по същия начин, както живите организми на Земята дишат кислород", казва Крис Маккей от научния екип на НАСА.

Той не изключва възможността да става въпрос за непозната форма на биологичен живот, който е изцяло различен от земния.

Негов колега обаче е на друго мнение. Според Даръл Стробъл, който изследва атмосферата на Титан и Сатурн, наличието на условия за живот не означава непременно, че той съществува.

Титан е вторият по големина спътник в Слънчевата система и единственият, на който има атмосфера. Нейното налягане е с над 50% по-голямо от налягането на земната атмосфера.

Диаметърът на спътника е 5152 км, с 50% по-голям от този на Луната.

Открит е през 1655 г. от холандския астроном Кристиан Хюйгенс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@