2

Методът за редакция на гени CRISPR досега се смяташе за едно от най-важните нововъведения в медицината със способност да реши огромен брой генетични проблеми и заболявания заради високата си прецизност. Проучване на британски учени от Wellcome Sagner Center обаче поставя под съмнение ефективността на CRISPR, съобщава онлайн изданието MIT Technology Review.

Учени "обучиха" клетки да се борят с автоимунни болести

Започва тестване на нова терапия срещу рак

Учените са тествали ефективността на CRISPR с три различни вида клетки - ембрионови стволови клетки от мишки, костни клетки от мишки и клетки от човешката ретина. И при трите са засечени сериозни промени след редакцията на ДНК с CRISPR.

Нов кръвен тест ще открива 10 вида рак още преди симптомите

Учени създадоха "моливи" за редактиране на гени

Оказвасе, че CRISPR може да доведе до изтриването, преместването или обръщането на големи части от ДНК нишките. В някои случаи са засегнати стотици и дори хиляди "букви" от ДНК нишката.

Пред Nature News ръководителят на проучването Алън Брадли коментира, че проблемът е свързан с момента на възстановяване на клетката след манипулациите. "Клетката се опитва да възстанови ситуацията, но не знае кои елементи от ДНК са били свързани един с друг", казва той.

Според учените, ако CRISPR се използва за редакцията на милиарди гени, това може да доведе до проблеми. Рискът е, че подобни увредени клетки може да се превърнат в ракови, което на практика ще обезсмисли използването на технологията за лечение на генетични заболявания.

WADA забранява генномодифицирани спортисти

Учени записаха видео върху живи ДНК клетки

Пред сп. New Scientist Брадли коментира, че трябва да се проучи методът и ефектите му по-задълбочено, преди да може да се използва в клинични тестове. Според него пропускът в откриването на тези странични ефекти вероятно се дължи на различния метод и начин на търсене. Повечето разработки с CRISPR се концентрират върху по-малки мащаби и региони на ДНК, докато в случая е търсен ефектът от метода в много по-голям мащаб.

Учени съживиха изчезнал вирус чрез ДНК по пощата

Освен това има различни вариации на CRISPR, както и различни начини на прилагането му. Всеки може да има различен ефект и последици върху клетките. Именно затова са нужни още проучвания, за да може да се открият реалните възможности и приложения на CRISPR, но за сега изглежда, че методът няма да е чак толкова универсален и широко приложим, както се смяташе. За сега това означава, че когато го използват, учените трябва да правят доста по-задълбочен и широк анализ, за да се уверят, че някъде не са се проявили странични ефекти, коментира професор Джеймс Хабър пред Nature News, като той няма участие в самото проучване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram