4

Създателите на комбинацията от сутиен и газова маска за спешни случаи; екип учени, изчислявали дали е по-добре да се разбие черепа на противник с празна или пълна бутилка от бира; както и изследване, доказващо, че кравите, които имат име, дават повече мляко, са сред тазгодишните носители на наградите "ИгНобел" (IgNobel.com).

Отличията са забавна версия на престижните Нобелови награди и се присъждат всеки октомври от харвардското хумористично списание "Анали на невероятните изследвания" със съдействието на студентска асоциация на физиците, асоциация на научните фантасти и харвардското компютърно общество.

Тяхно мото е: "Първо да разсмеем хората, а после - да ги накараме да се замислят".

В категорията математика бе отличен Гидеон Гоно, гуверньорът на Зимбабвийската национална банка, която издава банкноти с повече от широк номинал: от един цент до 10 трилиона зимбабвийски долара.

Наградата за икономика пък взеха директорите и одиторите на четири фалирали исландски банка.

Мексикански учени, правещи диаманти от... текила, спечелиха отличието за химия.

Доналд Унгър от Калифорния спечели наградата за медицина.

Той провежда цял живот експеримент, при който над 60 години е пукал кокалчетата само на лявата си ръка, но не и на дясната, за да докаже, че това не води до артрит.

Екип от американски учен, изчислил защо бременните жени не се прекатурват, бе удостоен с отличието за физика.

В категорията литература наградата взе ирландската полиция, която е издала над 50 глоби за превишена скорост на водач, който се казва Право Язди. На полски името му (Prawo Jazdy) означава шофьорска книжка.

Патологът Стивън Болигър и колегите му от университета в Берн спечелиха наградата за мир.

Тя им бе присъдена за изследването дали пълните или празните бутилки причиняват повече увреждания на човешкия череп при бой в бар.

Наградата за обществено здраве получи Елена Боднар от Илинойс за дизайна на сутиен, който бързо може да се превърне в две газови маски - една за жената, която го носи, друга - за изпаднал в нужда човек наблизо.

Британски екип получи наградата за ветеринарна медицина, доказвайки, че кравите, които имат собствени имена, дават повече мляко.

Отличието за биология отиде при японски учени, които открили, че кухненските отпадъци могат да се намалят с 90%, ако се използва бактерия, извлечена от екскрементите на панда.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@