4

Л ечението на болести и дори извършването на сложни манипулации вътре в тялото може да стане доста по-лесно в бъдеще. Учени от Китайския университет на Хонконг са разработили нова система за управление на нанороботи вътре в тялото чрез магнитно поле, съобщава онлайн изданието CNET.

Технологии, които въздействат върху човечеството в дългосрочен план

Биткойн маниаци пазят паролите си чрез ДНК

Учените са създали метод, чрез който могат да обединяват милиони наночастици в едно "ято", което да управляват чрез промени в магнитното поле около тях. Специалистите са използвали вдъхновение от естественото движение на големи ята птици, като техните нанороботи симулират подобни движения.

Учени създадоха "GPS" система вътре в тялото

Това позволява на миниатюрните частици да променят формата си, а ятото може да се разделя на различни части, да се нагажда според ситуацията и дори да навигира през лабиринти. Всичко това може да бъде от голяма полза на лекарите.

Чрез подобни нанороботи, които могат да се управляват с голяма прецизност, лекарите ще могат да доставят лекарства точно до болни клетки, което прави лечението на много заболявания по-ефективно и прецизно с по-малък риск за здравите клетки. Жанг Ли, ръководител на проучването, коментира, че чрез нанороботите "в близко бъдеще" ще е възможно създаването на техника, която да отпушва запушени артерии.

Какво образование ще завърши човек зависи от ДНК

Учени създадоха "моливи" за редактиране на гени

Технологията ще е полезна и в други сфери на науката. Учените вече са започнали и клинични тестове с животни, които да отворят вратата на технологията и към прилагането ѝ на хора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@