Ос самата идея стомахът ни се преобръща, но японски учени
твърдят, че вече са създали храна от... човешки екскременти.
Изследователите от лабораторията "Окаяма" са синтезирали
месо от протеините и другите хранителни вещества, които се съдържат
в изпражненията.
Теоретично, според експертите, подобен продукт не е опасен - стига въпросното месо да мине достатъчна топлинна обработка преди консумация, която да унищожи вредните патогени.
Идеята хрумнала на японските учени,
след като към тях се обърнали властите в Токио с молба да измислят
как да се оползотворяват нарастващите
количества канални нечистотии. 
Благодарение на многото бактерии в тях, изследователите изолирали най-вече протеини
от фекалиите.
Месният
концентрат бил приготвен от извлечените и повторно комбинирани вещества - 63% протеини, 25%
въглехидрати и 3% мазнини, както и 9%
минерали, според сайта Digital Trends (виж и видео там), цитиран от "Лайв сайънс".
Изследователите добавили и соев
протеин за усилване на вкуса, както и
оцветител, за да изглежда червено месото.
Методът на приготвяне не е ясен, но се
предполага, че изпражненията се
обработват топлинно, преди от тях да
бъдат извлечени хранителните вещества.
Идеята е не по-различна от тази да се ядат
растения, ръсени с естествена тор. 
Мексикански учени например твърдят, че гъбите кладница могат да "погълнат" 90%
от изхвърлените памперси в рамките на
два месеца и са напълно ядливи. 
Миналата година пък холандски учени синтезираха свинско месо в епруветка, превръщайки свински стволови
клетки в ивици месо.
Тези идеи биха могли да бъдат потенциално решение на кризата за храна, особено в развиващите се страни с нарастващо население.
                                
                               
                                                                
                                   
                                
                                     
                            
                                                
                    
               
                                                                 
                                                                    
                                                Източник:
                                                                                                    netinfo                                                                                            
                                                                             
                         
                         
                         
                         
                             
                             
                         
                         
                         
                         
                                 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            