10
Гя ямо, жълто и газообразно, ще е то? Така изглежда "ако"-то на акула, хваната от камера точно пред клетка с гмурнали се под водата да я снимат изследователи.

На клипа се вижда как необезпокоявано голяма бяла акула преминава покрай тях и точно тогава изпуска огромен облак, който хвърля в суматоха хиляди малки рибки.

Те обаче не се опитват да избягат от него, нито го намират за противен - напротив, за много малки видове риби това е добре дошла закуска, обясняват учени пред сп. "Лайв сайънс".

Вероятно не много приятни на вкус, но парченцата недосмляна от висшия морски хищник храна все още съдържат достатъчно въглерод, за да нахранят и дребните риби.

Учените също са ентусиазирани от изпражненията на акулата

Те ги анализират, за да разберат най-малкото с какво се храни голямата и страшна риба, но също и много други неща.

Екскрементите съдържат и остатъчна ДНК от чревните клетки, по която изследователите могат дори да получат информация откъде е дошла акулата.

Някои учени са разработили тестове, които по изпражненията могат да установят нивото на стрес и сексуалните хормони у акулите.

Облакът изглежда жълт на видеото, но учените предполагат, че морската вода променя цвета, тъй като

изпражненията обикновено са по-скоро зеленикави

Тези нюанси се получават при комбинацията от разлагането на кръвни и мускулни пигменти в храната на акулата, зелената жлъчка, която я смила, и жълтия пигмент билирубин.

Любопитно е, че хората, починали поради натравяне след консумация на месо от акула, са много повече от тези, които са били изядени от акули.

Противно на стереотипното мнение, че са кръвожадни и често нападат хора, в действителност акулите не харесват човешкото месо и нападат най-често сърфисти, които предизвикват вибрации във водата и объркват големите риби, като ги карат да мислят, че близо до тях има водни костенурки или тюлени, според справка в "Уикипедия".

От над 360 вида, само четири са причинили сериозни вреди на хората, макар и рядко: голяма бяла акула, дългокрила акула, тигрова акула и бича акула - големи и мощни хищници. Дори и те обаче често са снимани без използването на защитна клетка.

Всъщност, 1/3 от акулите в световния океан са сериозно застрашени от изчезване.
 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@