9

Е то и третата и последна част на поредицата за българите, променили света.

Георги Наджаков

Открива фотоелектретното състояние на веществата. Ефектът е в основата на безвакуумната телевизионна техника, запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на снимките, правени в космоса. Учен и общественик с международен престиж, той е удостоен с много държавни и международни награди.

Димитър Пасков

Изобретява рентгенов лазер – технологията се използва за правене на рентгенови снимки на атомно ниво. С него могат да бъдат създадени и компютри, многократно по-бързи от днешните. Преди изобретението му рентгеновите лазери били с размерите на футболно игрище. Неговото изобретение се побира в човешка длан и прави рентгеновите снимки на практика безвредни.

Радко Котев

Едва на 18 години решава най-сложната математическа задача в света – Аполониевата задача. Тя е поставена от Аполон през 260 г. пр. не. Само четирима души са решавали задачата някога, а той е петият. Решението, което дава е уникално. Получава международно признание и множество награди.

Койчо Митев

Изобретението му прави превод на речта в реално време. Работи с всичките 6800 езика и техните диалекти. Софтуерът може да се използва за комуникации по телефон, микрофон и интернет.

Валери Матов

Изобретява електро-магнитен двигател. Той работи на същия принцип като ДВГ, но буталото е задвижвано от магнит. Електричеството се използва само за контрол на магнита. Двигателят има и генератор, който връща обратно до 90% от използваната енергия.

Румен Петков

Аниматор и режисьор. Главен художник на списание "Дъга". Създател е на емблематични анимации като "Лабораторията на Декстър", "Крава и пиле", "Джони Браво", "Том и Джеру, "Уди кълвача" и др.

Владимир Туртански

Създава устройство, което заглушава всеки вид сигнал, познат на човека. Изобретението му се използва най-вече в армията. Правителствата също го използват при ескорт на президенти, за да се предотврати възможността за дистанционно активиране на бомба.

Ангел Балевски и Иван Димов

Изобретяват метод за леене с газово противоналягане. Едно от най-значимите инженерни постижения на човечеството през втората половина на XX в. Методът има широко приложение в автомобилната индустрия, най-вече в производството на джанти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@