17

Б ъдещето е тук: първата по рода си произведена летяща кола ще може да се поръчва съвсем скоро, съобщава сайтът „Лайв сайънс“ (Live science).

Базираната в Словакия инженерна фирма АероМобил представи своя прототип на летящ автомобил през 2014 г., но тогава той не беше пуснат в търговската мрежа. Наскоро обаче компанията обяви, че най-новият ѝ модел ще бъде на разположение за предварителна поръчка тази година (въпреки че все още не е спомената цена).

Летяща кола с успешен тест в Холандия

Този нов модел все още се пази в тайна, но ще направи дебюта си в публичното пространство на 20 април,

на изложението Top Marques Monaco, познато като най-ексклузивното шоу за суперколи.

Прототипът на летящата кола
Прототипът на летящата кола Източник: AeroMobil.com

Според АероМобил, превозното средство от ново поколение е напълно функционално както като обикновен автомобил, така и като летателна машина. Летящата кола е и екологично творение, заради хибридния ѝ двигател, заявиха представители на компанията.

„АероМобил има за цел да направи личния транспорт значително по-ефективен и щадящ околната среда, като позволява много по-бързо придвижване от врата до врата за пътувания на средни разстояния и в райони с ограничена или липсваща пътна инфраструктура“, се казва в изявление на компанията.

Летящата кола е конструирана „в съответствие с действащите нормативни уредби за автомобили и самолети“,

което означава, че бъдещите собственици може да имат нужда от свидетелство за управление на автомобил и свидетелство за пилот.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@