0

П рез последните две години се наблюдава голям ръст на хакерските атаки чрез т.нар. криптовируси (ransomware), Които блокират достъпа до компютъра и искат откуп, за да възстановят данните. Проучване на компанията Malwarebytes обаче показва, че понякога последиците от подобни атаки са доста по-сериозни от блокирал служебен компютър, съобщава онлайн изданието CNET.

Хакерите са спечелили над 25 млн. долара от кибероткупи

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Анализът на компанията покрива хакерските атаки с криптовируси през 2016 г. Оказва се, че 32% от всички компании по света са били атакувани от поне един вирус през миналата година. От тях една пета са преустановили дейността си напълно заради вируса. Това показва колко по-зависими стават компаниите от интернет и дигиталните технологии, коментират анализаторите. Въпросните фирми са малки и не могат да си позволят нито високо ниво на киберсигурност, нито да забавят рутинната си дейност. Когато криптовирус блокира компютрите им обаче, това води до фатални последици за подобни фирми.

Целта на Petya не са парите, а унищожение на данни

Изкуствен интелект ще пази Windows 10 от вируси

Големите компании също не са пощадени. Докато повечето малки фирми стават случайни мишени на криптовирусите, големите са чест обект на целенасочени кибернападения. Общо една четвърт от компаниите са били атакувани повече от 20 пъти с криптовируси през 2016 г. Най-честите жертви са в Австралия и Великобритания.

Плащането на откупа на хакерите също не винаги решава проблема. Средно 46% от австралийските компании и 43% от британските са платили откупа. 40% от австралийските и 46% от британските компании не са получили файловете си след като са платили. В САЩ 32% не са получили файловете си след плащане.

Киберсигурността на България е на средно глобално ниво

Обвиниха ученик за няколко глобални кибератаки

Експертите наблюдават и друга тенденция. Криптовирусите и хакерските атаки като цяло все повече се насочват към човешкия фактор. Хората все още могат лесно да бъдат заблудени да кликнат на линк или файл в непознат имейл и да помогнат на хакерите да инсталират вируса, вместо да губят време и усилия в заобикалянето на защитите.

"Представете си, че изпратите вируса на 100 000 имейла и от тях 10 000 кликнат на бутона, а искате откуп от 200 долара. Това са доста сериозни суми с минимални усилия", коментира Брет Калаган, един от авторите на проучването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@