Предимства и недостатъци при работата с Apple Watch
Източник: Getty Images/Guliver
2

Apple Watch предизвика голям интерес както сред медиите, така и у потребителите. Това е първият умен часовник на американския гигант и всички искаха да разберат дали чакането наистина си е заслужавало. Онлaйн вече има доста ревюта, като от всички тях става ясно, че Apple Watch е най-добрият „умен часовник“ до момента, но може би не е най-добрият избор за покупка, коментира Владислава Колчева в Smartnews.bg

Ето и някои от причините.

1. Прекалено сложен потребителски интерфейс

Mнозина имаха опасения, че работата с интерфейса на Apple Watch може да се окаже малко трудна, още когато продуктът беше обявен. От повечето ревюта става ясно, че в началото е доста трудно потребителят да свикне кое за какво се използва, но това не е толкова изненадващо, особено като имаме предвид, че говорим за Apple продукт от съвсем нова категория. 

Фархард Манджу от The New York Times доста подробно е описал през какво е преминал, докато се запознае напълно с всички функции на Apple Watch. Неговото ревю може да разгледате тук.

Източник: Getty Images/Guliver

2. Включването на екрана не е толкова лесно

Именно това е бил един основните проблеми за Джошуа Тополски от Bloomberg. Причината за това е, че дисплеят на Apple Watch се включва, когато смята, че гледате в него. Това става чрез засичане движението на китката, но в някои ситуации за Джошуа и това не е било достатъчно. 

„Понякога, дори и ако си разклатите ръката, екранът не се включва. Понякога той се включва, след това се изключва. Понякога го докосвате и нищо не се случва. След целия шум от Apple за това колко забележително устройство за показване на време е той, смятам, че именно това му липсва“, пише той. Неговото ревю може да видите тук.

3. Неспиращи известия

Трябва да признаем, че нотификациите дори на смартфона са изнервящи понякога, пък какво остава те да не спират и на вашия часовник. В много от ревютата това е посочено като един от основните проблеми при Apple Watch. 

Причината е, че когато започнете да го използвате, буквално ще бъдете залети от звуци, вибрации или и двете, което не е много приятно, особено ако имате важна среща или делова работа. Решението е ръчно да изберете от кои приложения искате да получавате известия, преминавайки през дълъг списък с тях.

4. Може да се наложи да смените каишката заради сензорите за фитнес

Mного хора предполагаха, че това ще се случи, защото тези сензори трябва да са прикрепени към по-стегната каишка, за да работят пълноценно. Такава е и Sport Band, създадена специално за спортуващите. Останалите модели са прекалено хлабави и с тях едва ли ще получите най-точните данни.

Източник: Getty Images/Guliver

5. Да провеждаш разговор през Apple Watch

Доста от използвалите умния часовник на американската компания отбелязват, че вграденият говорител е доста слаб, особено ако се намирате навън. Други са забелязали, че микрофонът често улавя странични шумове, които пречат на разговорите на работата със Siri. 

В допълнение, няма как да не кажем, че е доста неудобно да говориш по-продължително на китката си, така че като цяло разговорите по Apple Watch може да са интересни, но трябва да са кратки, както е написал в ревюто си Дейвид Фелан от The Independent

В някои от ревютата пък се казва, че качеството на разговорите през часовника е много добро и почти няма разлика с това от телефона.

6. Зарежда бавно някои приложения

Maps и приложенията, които използват вашето местоположение, се зареждат много бавно. Понякога устройството може да забие за няколко секунди, преди да започне отново да работи, както се разбира от ревюто на The Verge. Добрата новина е, че Apple знае за проблема и е обещала да го оправи със следващи софтуерни ъпдейти.

Източник: Getty Images/Guliver

7. Ще ви трябват и двете ръце, за да работите с Apple Watch

За разлика от iPhone, чийто дизайн се гради около работата с една ръка за по-голямо удобство, при умният часовник ситуацията е малко по-различна. И да искате, няма как да го използвате с едната ръка, защото е устройство, поставено на китката ви, което трябва да управлявате със свободната си ръка. Също така трябва и доста да внимавате какво натискате и да виждате неговия екран, за да чукнете на правилното място на дисплея.

8. Apple Pay и Passcode Lock

В почти всички ревюта мобилната разплащателна система Apple Pay е описана като една от най-добрите функции на умния часовник. Устройството е защитено от парола, която трябва да въвеждате всеки път, когато го поставите отново на китката си, за да го отключите. Причината е, че той се заключва след като го свалите, за да не може друг да злоупотреби с вашите данни. Можете да изключите тази функция, но не е препоръчително, защото в крайна сметка Apple Watch няма как да знае кой се рови в него.

9. Приложенията на трети страни не работят много добре

Изглежда за момента потребителите няма да може много да разчитат на тези приложения, защото повечето са на практика безполезни. Причината за това е от една страна заради бавното зареждане на услуги, използващи вашето местоположение, като Uber, други пък, като Twitter, просто са много объркващи, което прави работата с тях прекалено трудна. Трети пък се инсталират прекалено дълго време.

10. Работата на Apple Watch с iPhone

От повечето ревюта става ясно, че когато часовникът е в позната Wi-Fi мрежа, той може да изпълнява някои от основните онлайн функции, дори когато вашият iPhone е с напълно изтощена батерия, изключен е или го няма. Може да задавате въпроси на Siri, да приемате и изпращате съобщения, да изпращате и получавате рисунки от други притежатели на Apple Watch. Това може да се окаже много полезно и изключително удобно, особено като се има предвид, че животът на батерията на iPhone свършва много по-бързо, когато използвате умния часовник. 

От Apple казват, че колкото повече използвате Watch, толкова повече той ще се учи и ще запаметява вашите действия, така че с времето, по отношение на някои функции, зависимостта от iPhone ще е по-малка.

Източник: Getty Images/Guliver

11. Живот на батерията

Имаше много спорове и притеснения за живота на батерията на Apple Watch. Въпреки че ще трябва да го зареждате всяка вечер (Apple обеща 18 часа пълноценна работа с едно зареждане), добрата новина е, че в повечето случаи той ще издържи до края на деня при стандартно ползване. 

В някои от ревютата даже се казва, че батерията на iPhone пада доста по-бързо от тази на Apple Watch.

12. Проблеми при зареждане

Дизайнът на MagSafe е такъв, че понякога може случайно да изключите часовника от зарядното, без да разберете. Ако сте решили да си вземете Apple Watch, то трябва да внимавате, когато го поставяте за презареждане.

13. Слушане на музика

В някои от ревютата има оплаквания и по отношение на музикалния плеър, основно за дизайна на потребителския интерфейс. Обхватът на Bluetooth също е ограничен и ако се отдалечите прекалено много от вашите Bluetooth говорители, аудиото ще започне да прекъсва.

14. Siri

Работата със Siri на часовника не е толкова добра, колкото на смартфона. При повечето зададени въпроси гласовият асистент ще ви препрати към вашия iPhone.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 16 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 28 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 42 минути

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 58 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова