Осем популярни технологии днес и утре
Източник: HiComm.bg
7

Какво ще стане със съвременните технологии, които според нас в момента са достигнали едва ли не върха на възможностите си? Ще има ли изненадващи и революционни промени в тях в обозримо бъдеще и как ще повлияят те на живота ни?

Вълнуващи въпроси, на които няма как да не отговорим!

1. Смартфоните

Днес
Всички знаем - съвременният телефон е не просто телефон, а цял персонален компютър, в който освен мощен процесор и мултитъч дисплей са налице голям брой различни екстри - камера, жироскоп, акселерометър, компас, навигационен модул и др.

Утре
Смартфоните ще еволюират в персонални мобилни компютри (ПМК). Едновременно с производителността им ще расте броят и точността на сензорите в тях, което ще даде на потребителите възможността да получават все повече и повече информация за обкръжаващият ги свят.

ПМК ще достигнат размерите на ръчните часовници и ще ги заменят. В тях вече няма да има големи екрани, а просто целият потребителски интерфейс ще се прехвърли и превърне в персонална периферия - цифрови очила и слушалки. С времето тази периферия ще стане универсален способ за комуникация, както с цифровия, така и с физическия свят.

2. GSM мрежите

Днес
Колко често поглеждате да видите какво е нивото на приемания сигнал от GSM мрежата? Вероятно доста често, особено ако използвате смартфона за достъп до интернет. Днешните 3G и 4G мрежи осигуряват приемлива скорост, но нестабилна връзка. Увеличението на зоните на покритие е бавен, трудоемък и скъп процес. И това ще се промени!

Утре
Безжичните мрежи ще се умножат спрямо броя на потребителите. 3G и 4G връзката ще се осигурява от рутери, наподобяващи тези, които в момента осигуряват интернет чрез Wi-Fi. Заедно с увеличения брой на такива персонални телефонни възли ще расте и зоната на покритие. Всичко това ще доведе до изчезването на индикацията за наличие на мрежата от персоналните мобилни компютри.

3. "Облачните" услуги

Днес
Над "облачните" услуги сега работят много компании, но малко от тях са достигнали високо ниво в тази сфера. Примери за услуги от този тип са Dropbox, Google Docs и iCloud

Утре
Въпреки относително младата възраст на тази технология в нея се крият огромни перспективи. В близкото бъдеще на човек няма да му се налага да носи със себе си физически носители на информацията.

Благодарение на "облаците" ще можете да получите достъп до това, което ви трябва и откъдето ви трябва, например към домашната библиотека от влака, а към графика и ръста на продажбите - от офиса на клиента. Където и да се намирате, необходимата ви информация ще ви бъде под ръка.

4. Проследяване на погледа и гласов контрол

Днес
Технологията за проследяване движението на очите активно се използва в съвременните маркетингови изследвания - как движи очите си човек докато разглежда интернет страницата, в каква точка гледа, къде е най-добре да се постави рекламният блок?

Разпознаването на гласа вече се използва в много смартфони и софтуерът, позволяващ на гласа да се превръща в текст, се умножава.

Утре
В бъдещето тази технология ще позволи да се изпълняват функции относно управлението на вашият ПМК. Поставяйки цифровите очила и поглеждайки към определена икона, ще можете да пускате и спирате дадено приложение. За да напишете писмо или съобщение ще трябва просто да го кажете на глас.

5. Разширената реалност

Днес
Днешната "разширена реалност" добавя плаващи текстове, символи и 3D виртуални изображения към видеото заснето с камерите с цел забавление и допълнителна информация.

С помощта на "разширената реалност" в момента може да видите как ще седи на ръката ви този или онзи часовник, просто доближавайки я до уеб камерата. Или пък може да видите какво се намира в кутията на LEGO конструктора без да я отваряте.

Утре
В утрешния ден цифровите очила на вашия ПМК ще станат прозорец към света на разширената реалност. Цялата необходима информация ще се извежда именно в този обем и в този момент, когато е необходимо.

Да си представим, че сте застанали насред неизвестна улица и се чудите как да стигнете до определено място. Ще трябва просто да кажете на глас името на това място и пред очите ви ще се появи търсеният маршрут с всички обяснения как да стигнете до там.

6. Социалните мрежи

Днес
За да извлечем полза от социалните мрежи се налага да положим известни усилия. Длъжни сме внимателно да следим за обновленията на приятелите, за да отсеем именно необходимата ни информация в общия поток от данни.

Утре
В бъдеще управлението на информацията ще стане автоматизирано и динамично. Системата ще се ориентира спрямо вашето местоположение, часово време и други фактори, според които ще получавате необходимия обем данни.

Например, когато отивате на делова среща системата ще филтрира всички съобщения от "Фейсбук" и ще извади само онези, които се отнасят и са важни относно вашият събеседник. Това ще ви помогне много да проведете разговора по най-правилния начин.

7. Системите за автоматизирано проектиране и 3D печат

Днес
Системите за автоматизирано проектиране (САПР) са много популярни сред инженерите, дизайнерите и студентите и позволяват моделиране на всякакви обекти. И въпреки че интерфейсът им е доста сложен за обикновения потребител, в момента съществуват приложения, с които може да създадете собствени маратонки или дрехи, без да притежавате кой знае какви умения и знания в 3D моделирането.

Утре
В близкото бъдеще САПР и 3D печатът ще позволят на всеки да създаде своя лична продукция. Потребителите ще могат да разработят точно този предмет, който ще им подхожда най-много.

Само си представете, че можете да създадете яке или блуза точно според вашето желание, без да чакате модните къщи да ви налагат своята воля. Можете да създадете именно такъв предмет за интериора, който винаги сте искали да притежавате. В края на краищата може да имате същите вещи, на каквито се радват холивудските звезди, без да прекарвате цели дни в обикаляне и търсене по магазините.

8. "Независимият" автомобил

Днес
Автомобилите са снабдени с множество устройства, които помагат на шофьора. В повечето съвременни модели е налице навигация и круиз-контрол, доста коли имат датчици и устройства, които предупреждават за сблъсък или излизане от пътя. Налице са и такива устройства, които помагат да видим "слепите зони". Някои автомобили могат дори да спират сами, за да предотвратя сблъсък с пешеходец или друг обект.

Утре
Управлението на автомобила ще стане по желание. Ще може да избираме дали лично да управляваме колата, или просто да изречем необходимият адрес, а набирането на маршрута и всичко останало ще свърши компютърът. Фактически, просто ще може да седнем в купето и да кажем: "Да тръгваме". 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 минути

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Снимката е илюстративна

Проливни дъждове и градушки удариха страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 13 минути

Очакват се повишения на някои от речните нива

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 27 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 57 минути

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 3 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта