Lenovo: Искаме да сме лидер и при смартфоните в Бългaрия
Иван Бозев   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
39

Н а конференцията Tech World в Пекин технологичният гигант Lenovo показа как си представя бъдещето, както и няколко концептуални устройства – смартфон с вграден проектор, умен часовник с два екрана и умни обувки (вижте ги тук). 

Компанията обяви и новото си лого. 

Съвсем наскоро Lenovo отбеляза и 10-годишнината, откакто придоби бизнеса с персонални компютри на IBM. Този ход изстреля компанията до позицията на технологичен лидер на стойност 46 млрд. долара и една от водещите световни компании за потребителска електроника.  

По този повод разговаряме с шефа на Lenovo у нас. Иван Бозев всъщност отговаря за бизнеса на компанията не само в България – той е региoнaлен мениджър за Югоизточна Европа и ръководи бизнеса на компанията в 14 страни. Има 12-годишен опит в IT сектора, от които голяма част в IBM и Lenovo.

- Lenovo е една от компаниите, които имат самочувствието, че са се справили много добре през последното десетилетие, а то беше доста бурно. Как изглеждат в очите на Lenovo тези години?

- Десет години в област като ИТ бизнеса са страшно много. Ако направим ретроспекция на последните пет – тогава Lenovo имаше около 16 млрд. долара оборот и 22 хил. служители. Голямата финансова криза в световен мащаб – 2008 – 2009 г., се падна точно след като Lenovo беше придобила IBM и в края на 2009 г. беше второто или третото поредно тримесечие, в което едва-едва направихме някакъв тримесечен приход преди данъци – от 20 млн., мисля. Преди две седмици излязоха консолидираните резултати за последния финансов период и резултатите са следните: 46 млрд. оборот (т.е. тройно по голям) и приход преди данъци от 1,1 млрд. долара. 

Пазарният дял за периода, за който говорех – преди пет години, беше около 8% в PC бизнеса. И при това тогава продавахме само компютри. 

Сега за втора поредна година сме №1 с около 20% пазарен дял и продаваме не само PC-та, а продаваме и смарт телефони, таблети, сървъри, enterprise решения. 

Това е кратката ни ретроспекция за последните години: доста динамично. 

– Lenovo купи PC бизнеса на IBM и това е била много важна стъпка в историята на компанията, която очевидно не се бои от големи промени. В началото тя продава само в Китай, после си променя името, купува IBM, става №1 в света... Някак много лесно изглежда. Какви промени ви чакат сега на хоризонта?

– Ние сме №1 в световен мащаб, като това важи и за Югоизточна Европа, и за България. Бидейки №1 и бидейки компания, която има изключително амбициозни планове за развитие в бъдещето, компания, която стъпва на една платформа на много популярна марка, платформа с огромни ресурси, а и с такъв пазар като китайския като домашен... Естествено целим да използваме тези ресурси и тази позиция, за да навлизаме в нови територии. 

За нас новите територии, които ще диверсифицират бизнеса, които ще ни предоставят възможността да продължим този невероятен ръст, са enterprise решенията (ние придобихме Intel-базирания бизнес на IBM), както и т.нар. mobile devices бизнес: смартфони, таблети и т.н.

За да ви да представя за какъв потенциал говорим: в Югоизточна Европа, т.е. за 14-те държави, за които аз отговарям в Lenovo, потенциалът на пазара за компютри е около 1,5 млрд. долара. Потенциалът на пазара за мобилни телефони и таблети е около 2,5 – 3 млрд. долара, т.е. след като вече сме достигнали около 28 – 29% пазарен дял в бизнес за 1,5 млрд. долара, насочваме внимание и ресурси в това да завладеем нови територии, които са огромни.

– Дори на чисто визуално ниво, Lenovo сменя логото си? Защо това се случва сега?

– Смятаме, че новото лого отговаря най-добре на идентичността на Lenovo – ние вътрешно, корпоративно, я наричаме never stand still. T.e. това е една динамична, модерна компания, ако щете – трансформируема, така че да може „да намигне“ на различни типове клиенти: било то потребители, които си купуват смартфони, било бизнесклиенти, които си купуват компютри или enterprise решения. Смятаме, че Lenovo е най-добре позиционирана да отговаря на новите реалности на нашия живот.

– Lenovo е интeресна и с факта, че е китайска компания. Има ли някаква специфична корпоративна култура? Какво е движещото нещо за забележителния ѝ успех в последните 10 години? И особено през последните две години?

– Извадил съм си няколко цифри, които бих искал да цитирам. В последните две години – след невероятния успех, който имахме в PC бизнеса, отворихме нови хоризонти – смартфони и таблети.

Това, което се случва, е, че компанията като цяло в последните две години навлиза в нови територии. Днес, ако погледнем баланса ни, около 35 до 40% от приходите се генерират извън PC-сегмента, т.е. смарт телефони, таблети, cloud решения, както и enterprise сектора. Година по-рано бяха само 20%. Още една година по-назад – около 10%. Това е нещо, което се развива с невероятна скорост. 

Поглеждайки тук в България, през последната година говорим за около 100 хил. продадени компютъра. Ние започнахме със смартфоните през септември 2014 г. и вече сме продали 184 хил. Това е тенденцията в последните години. 

А по отношение на това как... След кризата от 2008 – 2009 г., когато Lenovo се луташе след придобиването на PC-бизнеса на IBM, компанията предприе едно начинание – много ясно и конкретно да задава целите, върху които работи. 

И те се структурираха по един много прост начин: Protect and Attack („защити и атакувай“, б.ред.) Тогава – през 2008 г., Lenovo беше лидер на китайския пазар, но въпреки придобиването на IBM марката, нещата не се случваха така, както ни с искаше в международен план... 

И много ясно беше начертан планът, по който да действаме – трябваше да навлезем с компютри за крайни потребители, а не за бизнес потребители (което IBM го имаше вече)... И това беше приоритет №1 за компанията: всичките ресурси, цялата енергия на нашата корпорация бяха насочени към това настъпление в международен план. И днес резултатитe са наяве. 

По същия начин в момента има ясна стратегия, която е: „защити PC-бизнеса“ и „атакувай смартфони, таблети и enterprise“. 

По отношение на това дали сме китайска компания... Да, ние сме китайска компания, но сме по-глобални от всяка една компания, която аз съм срещал. В нашия Изпълнителен комитет, който е съставен от 10 човека – най-висшите лидери, има хора от седем националности. В България например човекът, който отговаря за българския бизнес, не е китаец, не е немец, не е американец, а е българин. Човекът, който отговаря за Югоизточна Европа не идва от Индия, а съм аз – от България, т.е. от региона. Това според мен също е една от силните страни на компанията. 

Иван Бозев
Иван Бозев Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg

- Като говорим за Protect and Attack, на кой от новите флангове – като изключим PC-бизнеса, ще съсредоточите най-много усилия? Може би при смартфоните?

– Там е най-големият потенциал – от гледна точка на оборота. От гледна точка на печалби, enterprise бизнесът също е нещо много интересно. Освен това enterprise бизнесът в комбинация с компютърния бизнес може да донесе синергийни ефекти. Т.е. ние комбинираме продажбите на PC-тата с продажбите на сървърите, но не очакваме от едно и едно да излезе две, а очакваме по-скоро три или четири, или пет, имайки предвид, че всички клиенти, които са си купували от нас PC-та, имат възможността да си купят и сървър от нас.

Откъм приоритети: смартфони – да, това е най-големият потенциал, но мисля, че и синергийните ефекти, които можем да извлечем от комбинацията на PC бизнеса и сървърите, не могат да бъдат омаловажени.

– Съсредоточаването върху крайните потребител ви е донесло голям успех след покупката на IBM PC-бизнеса. Как изглежда потребителят тук, в България? Kакво търси, какво очаква?

– Той е любопитен, много взискателен. Иска най-доброто качество, най-иновативните продукти, отнася се с особено внимание към марката и съответно – най-добрата цена. Имайки предвид мястото ни на българския пазар – №1 в PC, №1 по продажба на таблети, №2 при смартфоните, при това едва шест месеца след като започнахме и този бизнес, мисля, че Lenovo отговаря на нуждите на потребителя в България. 

– Има един характерен модел, който Lenovo в годините показва: купуването на важни компании и развитие на базата, получена от тия сделки, с голям успех. Последно Lenovo купи Motorola от Google и част от сървърния бизнес на IBM. Дойде ли време да си починете от подобни придобивания или компанията не е загубила апетит?

– Апетитът идва с яденето. Всичко е правено в съответствие с плана Protect and Attack. Преди пет години целта на компанията беше да стане №1 на PC пазара в света. Беше придобита Medion – голяма електронна компания в Германия с голямо значение в Централна Eвропа, за да помогне за пробива в пазара на PC. Беше сключен джойнт венчър с NEC в Япония, което автоматично направи Lenovo и NEC №1 на третия най-голям пазар за PC в света, какъвто беше японският тогава. Същото важи и за Бразилия, къдeто има много рестриктивни закони по отношение на вносa на електроника – беше закупен местен производител и т.н.

Lenovo като компания гледа да комбинира най-добре външните придобивки със задвижване на собствената машинария и собствените си възможности за органичен растеж. 

Същото важи сега и за следващите етапи на развитието ни. Говорихме за смартфони, Lenovo е вече №3 на глобалния пазар за смартфони. Това обаче не означава, че сме доволни от тази си позиция... Ние искаме да бъдем лидер. И според нас придобиването на Motorola ще увеличи темпото, с което можем да се доближим до тази цел. 

За да отговоря конкретно на Вашия въпрос: не, не сме спрели да се оглеждаме за потенциални придобивки, които могат да ускорят достигането на целите, които имаме – да сме №1 в различните сегменти, в които играем. 

– Тази цел изглежда доста лесна за поставяне, но интересното е, че Lenovo е кoмпания, която доста методично я постига. Какво да очакваме за тази година – може би да повдигнете завесата пред някой интересен продукт?

– Ако говорим за продукти, аз съм голям фен на Yoga таблета. Новата генерация на Yoga ще е с интегриран 4G LTE модул и с интегриран проектор. Така че това устройство вече не само компютър и таблет, но и телевизор... Проекторът позволява постигането на картина от 50 инча. Новият модел на Yoga ще е тук през септември. 

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Попитали поручик Ржевски: - Ржевски, кое е Вашето най-безумно желание? - Никога не съм имал семейно имение… - И какво от това? - Така бих…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

България Преди 1 час

Приеха на първо четене изцяло въвеждане на машинен вот

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Свят Преди 1 час

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Теми в развитие Преди 2 часа

"Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора", казват учените

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Свят Преди 3 часа

Депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Любопитно Преди 3 часа

Историята е пълна с изключително интересни, но напълно неизвестни и до днес неща

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Свят Преди 3 часа

Потърсена е помощта на Сингапур и Австралия

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Свят Преди 3 часа

„Мундо Депортиво“ твърди, че според испанските клубове оттеглянето на английските е само временно

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 4 часа

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Мон Дьо

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Любопитно Преди 4 часа

Българските зрители ще могат да проследят церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ на живо по KINO NOVA

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Технологии Преди 5 часа

От 1 октомври 2020 в България за фирмите е задължително да си изберат доставчик на електричество

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Теми в развитие Преди 5 часа

В същото време САЩ са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни

<p>Откраднаха половин милион от инкасо автомобил в Перник</p>

Атакуваха инкасо автомобил в Перник

България Преди 6 часа

Каква сума е открадната

10 км задръстване на АМ „Хемус“ преди София

10 км задръстване на АМ „Хемус“ преди София

България Преди 6 часа

От Пътната полиция предупредиха, че движението в района ще остане затруднено

Енджи Касабие

Енджи Касабие сподели най-голямата си тайна за младост

Любопитно Преди 6 часа

Вижте и за какво харчи най-много пари тя

Ново поскъпване на природния газ от 1 април

Ново поскъпване на природния газ от 1 април

България Преди 7 часа

КЕВР определи цената на синьото гориво за мегаватчас