2

Apple спечели и преразглеждането на делото си срещу Samsung, в което обвинява корейската компания в нарушени пантенти на iPhone. Съдебно жури отново е определило искането на Apple като основателно и осъжда Samsung да плати 538,6 млн. долара, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Apple и Samsung в спор какво направи iPhone революционен

Apple: Свободата на словото е важна, но не е всичко

Делото между двете компании започна през април 2011 г. Apple обвини Samsung, че е копирала и нарушила патенти в дизайна на iPhone за своите мобилни телефони. През август 2012 г. Apple спечели делото и Samsung трябваше да плати 1 млрд. долара компенсация.

Apple осъдена да плати 502 млн. долара заради патенти

Седем малко известни факта за Apple

Разбира се, корейската компания обжалва. През това време тя плати 548 млн. долара на Apple, но оспорваше останалата част от сумата. Делото достигна дори до най-висшия съд на САЩ, който го върна за ново преразглеждане на обезщетението.

То започна този месец, като приключи доста бързо. Samsung се аргументираше, че Apple не трябва да получава толкова голяма компенсация, защото патентите са нарушени само в някои компоненти на устройството, а не в цялото устройство. Според Samsung не е справедливо Apple да получава компенсация за стойността на цялото устройство, а само за стойността на компонентите-нарушители. Ако беше убедила съда в това твърдение, Samsung щеше да плати значително по-малка сума и предлагаше тя да е не повече от 28 млн. долара. Съдът обаче смята, че компенсацията трябва да е по-голяма.

Тим Кук: Сега е най-доброто време за живеене в историята

Возняк: iPhone 8 е същият като iPhone 7 и като iPhone 6

Очаквано Apple е доволна от решението. Компанията казва в официално изявление, че "е факт, че Samsung директно копира нашия дизайн и благодарим на журито за тяхната работа и сме доволни, че е съгласно, че Samsung трябва да плати за копирането на нашите продукти".

Samsung има по-различна позиция и за сега не се отказва изцяло от борбата. "Решението е в противоречие с единодушното решение на Висшия съд в полза на Samsung По отношение на мащаба на компенсацията. Ще разгледаме всички варианти, за да получим резултат, който да не пречи на креативността", казва компанията в свое изявление.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@