Бъдещето на виртуалната реалност
Източник: Thinkstockphotos
1

Б лагодарение на виртуалната реалност вече може да изкачите най-високите върхове или да посетите най-красивите плажове – и то без да напускате дома си. Е, изживяването трудно може да се сравни с истинска ваканция, но в настоящите условия е привлекателна алтернатива.

Какво представлява самата технология? Тъй като нашите очи не са плътно прилепени едно до друго и между тях има разстояние, картините, които вижда едното от тях, са малко по-различни от тези, които възприема другото. Именно благодарение на тази разлика ние можем да преценим колко далеч е даден предмет. Виртуалната реалност използва това, прожектирайки различни изображения на двете ни очи, което създава чувството за триизмерно пространство. Тази технология се развива изключително бързо и някои нововъведения са наистина изумителни.

 Да победиш страха си от височини

Виртуалната реалност може да помогне на хората, които се боят от височини, смятат учени, създали специално приложение, използващо тази технология. То симулира изкачването на 10-етажна сграда, като на всеки етаж потребителят е подлаган на различни тестове, за да се оценят неговите реакции. Проведените изпитания на приложението са обещаващи. При десетки доброволци, имащи фобия от височини, се забелязало леко подобрение на състоянието, благодарение на времето, което прекарали във виртуалната реалност.

„С помощта на това приложение, хората с този проблем могат да посетят места, които по принцип биха ги ужасили. По този начин те изграждат спомени, че са покорили някакви височини, но това не ги е застрашило по никакъв начин“, отбелязва психологът Даниъл Фрийман от Оксфордския университет. „Виртуалната терапия може да е добра новина за хората, които страдат от обикновени фобии, но все още не е ясно дали тази технология може да бъде приложена и за пациенти с по-сериозни психични заболявания“, отбелязва на свой ред психологът от университета в Съсекс Марк Хауърд. Според него, към настоящия момент технологиите просто не разполагат с потенциала да заместят професионалните психотерапевти.

Виртуалната реалност като заместител на болкоуспокояващите лекарства

Използването на виртуалната реалност като заместител на болкоуспокояващите всъщност не е нещо ново. Технологията има потенциала да разсейва пациентите по време на посещение при зъболекаря или да се справя забележително добре с т. нар. „фантомни болки“. Някои учени смятат, че виртуалната реалност може да бъде приложена и при по-тежки случаи на хора, страдащи от хронични болки. „Ако това бъде доказано, тази технология може да се превърне в по-евтина и безопасна алтернатива на някои болкоуспокояващи медикаменти“, отбелязва психологът Сам Хюз. Той е част от екип, изследващ костните и мускулните болки. Проведено от тях изследване показва, че виртуалната реалност може да помогне на хора, страдащи от ишиас.

„Резултатите са интригуващи, но броят на доброволците, взели участие в изследването, е твърде малък. По тази причина засега не бива да избързваме със заключенията. Трябва да бъдат извършени още тестове“, смята Луана Колока от университета в Мериленд. Според нея, един от основните въпроси, на които трябва да бъде даден отговор, е какви конкретни промени настъпват в начина, по който тялото и мозъка възприемат болката по време и след терапия с виртуална реалност. „Освен това трябва да бъде изследвано дали по-продължителното използване на тази технология може да доведе до дълготрайно намаляване на хроничните болки, които някои от нашите пациенти изпитват“, добавя Колока.

Виртуално докосване

Едва ли има човек, който обича да се буди рано сутрин от неприятния звук на неговия будилник. Представете си, че вместо да се опитвате да намерите бутона за изключване, просто махвате с ръка и той спира да звъни. Звучи като идея, излязла от страниците на някой научнофантастичен роман, нали? Всъщност, реализирането й е много по-близо, отколкото предполагате. От години учените изследват как ултразвуковите вълни могат да бъдат използвани за симулирането на докосване. Ние не можем да ги чуем, но те са достатъчно мощни, за да окажат натиск върху кожата ни. „Създаването на будилник с виртуален бутон, който се носи във въздуха, на пръв поглед изглежда невъзможно, но това изобщо не е така“, отбелязва инженерът Срирам Субраманиян от университета в Съсекс. Той и неговите колеги вече са създали първите виртуални и триизмерни предмети, които могат да бъдат „докоснати“.

Том Картър е учен, работещ в екипа на Субраманиян. Той смята, че днешната тъчскрийн технология е твърде ограничаваща и мечтае за бъдеще, в което хората използват електронни устройства с жестове, без дори да се налага да ги докосват. „Потенциалните приложения са безбройни. Невероятно е какво бихме могли да постигнем“, смята Картър. Субраманиян и неговият екип представили първия си прототип на виртуален предмет, който може да бъде докоснат, още през 2013 г. За създаването му те използват 320 преобразувателя, свързани с компютър. Те създали илюзията за предмет, носещ се във въздуха. Последвали още няколко успешни опита, като всеки следващ бил по-сложен и впечатляващ от предишния. „Започнахме с поредица от провали, но сега разработихме ултразвуков лъч, с помощта на който можем да местим предмети. Благодарен съм за всичките ни неуспехи. Истината е, че без подобни провали науката няма как да се движи напред“, отбелязва Картър.

Учени работят по технология, която да замени тъчскрийна

Как от коронавируса се ражда новият световен ред

Какви ще са технологиите през новото десетилетие

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 20 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности