Как телевизорът се вписва в модерния умен дом
Източник: Samsung
0

М одерният дом е доста умен. В него има множество смарт устройства и техният брой и разнообразие се увеличава постоянно. От климатици, осветление, прахосмукачки, бяла техника и какво ли още не, умните технологии навлизат във всеки един аспект на дома.

Досега основният „команден център“ на умния дом е смартфонът. През него могат да се управляват умните устройства у дома и от разстояние. Но има и по-добър помощник, особено за моментите, когато човек си е вкъщи. И това е самият телевизор.

Източник: Samsung

Модерните телевизори „преливат“ от технологии и могат успешно да се превърнат в център на всеки умен дом. Моделите от Neo QLED серията на Samsung за 2023 г. предлагат впечатляващо множество от технологии и подобрения във всеки аспект, които отиват далеч отвъд гледането на филми и предлагат пълноценно изживяване в множество други аспекти – работа, игри, забавления и още.

Моят дом е моята умна крепост

Днес умните уреди, умните сензори и възможностите, които предлага Интернет на нещата, позволяват на потребителите да управляват процесите и устройствата според собствените си навици и предпочитания. Например, телевизорът и осветлението да се изключват заедно при излизане от дома. Или пък да се задават различни работни режими на отопление, щори и т.н.

Това са вече сравнително добре познати аспекти на умния дом. Neo QLED телевизорите ги надграждат със собствените си способности. Те използват платформата SmartThings на Samsung, която е интегрирана с IoT Hub и поддръжка на Zigbee/Thread. Иначе казано, могат да бъдат център за IoT устройства за умни домове, които покриват стандартите на Home Connectivity Alliance. А здравата крепост се нуждае именно от умен команден център, чрез който потребителят може много по-лесно да управлява своите умни домашни устройства директно от телевизора. Освен това премахват нуждата от купуване на допълнителен хъб. SmartThings улеснява и интеграцията между телевизора, смартфона и слушалки като Galaxy Buds.

Източник: Samsung

А освен команден център Neo QLED телевизорите могат да са и част от домашната IoT система. Техните сензори ще допринасят за сигурността и грижата за домашните любимци. Например светлинният сензор на телевизора засича седем нива на осветеност и може подобаващо да оптимизира настройките спрямо средата. А сензорът на камерата може да се активира и при изключен телевизор и да изпраща уведомление, когато засече движение в помещението. Микрофонът пък може да засече кучешки лай например и също да изпрати известие до смартфона на потребителя. Така човек може винаги да бъде сигурен, че ще бъде наясно какво се случва у дома, докато го няма.

Дизайнът също може да е умен

Обикновено телевизорът привлича най-много внимание в хола. Той често е най-големият обект в помещението, като съответно трябва да изглежда добре. Но модерният дизайн е и интелигентен дизайн. Той трябва да е не само красив, но и практичен и да подобрява ежедневието.

Източник: Samsung

През 2023 г. както 8K моделите в серията, така и 4K телевизорът QN95C се отличават с дизайна Infinity One, впечатляващ с изключително тънки корпус и рамка около дисплея. Това ги прави още по-елегантни и атрактивни за всяко помещение. Освен това, те имат и повече опции за персонализация чрез допълнителни аксесоари. Сред тях е и моторизираната стойка за стена - Auto Rotating Wall Mount Stand, която може да завърта телевизора във вертикален режим. Това става с едно натискане на бутон и позволява на потребителя да се наслади както на голям екран, така и на съдържанието от социалните мрежи, което вече е предимно в този формат. Този модел телевизор идва и с камерата на Samsung Slim Fit, която се прикрепя с магнит към телевизора и се монтира плътно до стената. Така със Slim Fit Cam потребителите могат да се насладят на видеоразговор или тренировка в Samsung Health.Моделите Neo QLED 8K се комбинират и с модула Slim One Connect, който свежда всички кабели от и до телевизора до един, а останалите връзки могат да бъдат скрити на по-удобно и дискретно място. Още един умен и практичен подход, който улеснява ежедневието, но и помага на цялостния дизайн да е още по-красив. А модерният умен дом е и по-красив.

Технологии по много и отново умни

Серията Neo QLED предлага още много и разнообразни умни технологии, които не са само в сферата на умните домове. Сред тях са добре познатите и установени разработки от предишните поколения с техните нови версии, както и други подобрения, като Neural Quantum процесорът с подобрен изкуствен интелект, който разчита на 64 невронни мрежи, за да оптимизира качеството на картината. Нивото на яркостта вече е 14-битова с подобрени Quantum Mini LED елементи и 16384 степени на осветеността. Тези спецификации ни казват, че телевизорите от серията могат да радват окото с много красива картина при всякакви условия.

Източник: Samsung

Аргументът се потвърждава и от други умни технологии, които има в Neo QLED. Една от тях е Shape Adaptive Light. Чрез нея процесорът Neo Quantum анализира обектите и може да оптимизира светлината според формите и елементите. А Real Depth Enhancer Pro подобрява цялостната картина, като акцентира над усещането за дълбочина и пространство в кадъра. Резултатът – по-реалистична и атрактивна картина.

Флагманът QN900C има и обновен Quantum Matrix Pro екран, който има 1.5 пъти повече зони на осветление. Това му позволява да е още по-прецизен с обработката и управлението на светлината при всякакви сцени. QLED моделите на Samsung имат и първия сертификат Pantone Validated, който гарантира, че те възпроизвеждат автентично над 2000 цвята.

Звукът също е ключов фактор от цялостното изживяване при гледане на каквото и да е видео съдържание. Телевизорите от серията Neo QLED имат доста технологии за по-добро озвучаване. Сред тях са Dolby Atmos, както и OTS Pro за насочване и проследяване на звука в пространството според движението на обектите на екрана, която може да усилва звука и в зависимост от типа на сцената и действието.

Моделите Neo QLED имат и умни гейминг технологии. Сред тях е и поддръжката на допълнително интерактивно умно осветление в помещението. То може да се синхронизира със ставащото в играта за още по-реалистично изживяване в комбинация със 144Hz опресняване на картината, което е налично при моделите 43‘‘/50‘‘ QN90B, S90C, S95C, QN95C, QN900C. Самите екрани са и с ниско времезакъснение, което означава, че времето от случване на събитие в играта, до неговото показване на екрана, ще е много кратко. Това позволява на геймърите да реагират бързо и адекватно и да са максимално прецизни по време на игра.

Източник: Samsung

Умните технологии в Neo QLED са много и определено не е лесно да бъдат описани наведнъж. Но и този кратък преглед ясно показва, че телевизорът като концепция вече е много повече от правоъгълник за гледане на филми. Той е технологичен център с редица интересни и полезни възможности, които го правят важна част от цялостното домашно ежедневие на модерния умен дом.

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 36 минути

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 46 минути

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 9 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 10 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 12 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 13 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 13 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 14 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 15 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие