Как телевизорът се вписва в модерния умен дом
Източник: Samsung
0

М одерният дом е доста умен. В него има множество смарт устройства и техният брой и разнообразие се увеличава постоянно. От климатици, осветление, прахосмукачки, бяла техника и какво ли още не, умните технологии навлизат във всеки един аспект на дома.

Досега основният „команден център“ на умния дом е смартфонът. През него могат да се управляват умните устройства у дома и от разстояние. Но има и по-добър помощник, особено за моментите, когато човек си е вкъщи. И това е самият телевизор.

Източник: Samsung

Модерните телевизори „преливат“ от технологии и могат успешно да се превърнат в център на всеки умен дом. Моделите от Neo QLED серията на Samsung за 2023 г. предлагат впечатляващо множество от технологии и подобрения във всеки аспект, които отиват далеч отвъд гледането на филми и предлагат пълноценно изживяване в множество други аспекти – работа, игри, забавления и още.

Моят дом е моята умна крепост

Днес умните уреди, умните сензори и възможностите, които предлага Интернет на нещата, позволяват на потребителите да управляват процесите и устройствата според собствените си навици и предпочитания. Например, телевизорът и осветлението да се изключват заедно при излизане от дома. Или пък да се задават различни работни режими на отопление, щори и т.н.

Това са вече сравнително добре познати аспекти на умния дом. Neo QLED телевизорите ги надграждат със собствените си способности. Те използват платформата SmartThings на Samsung, която е интегрирана с IoT Hub и поддръжка на Zigbee/Thread. Иначе казано, могат да бъдат център за IoT устройства за умни домове, които покриват стандартите на Home Connectivity Alliance. А здравата крепост се нуждае именно от умен команден център, чрез който потребителят може много по-лесно да управлява своите умни домашни устройства директно от телевизора. Освен това премахват нуждата от купуване на допълнителен хъб. SmartThings улеснява и интеграцията между телевизора, смартфона и слушалки като Galaxy Buds.

Източник: Samsung

А освен команден център Neo QLED телевизорите могат да са и част от домашната IoT система. Техните сензори ще допринасят за сигурността и грижата за домашните любимци. Например светлинният сензор на телевизора засича седем нива на осветеност и може подобаващо да оптимизира настройките спрямо средата. А сензорът на камерата може да се активира и при изключен телевизор и да изпраща уведомление, когато засече движение в помещението. Микрофонът пък може да засече кучешки лай например и също да изпрати известие до смартфона на потребителя. Така човек може винаги да бъде сигурен, че ще бъде наясно какво се случва у дома, докато го няма.

Дизайнът също може да е умен

Обикновено телевизорът привлича най-много внимание в хола. Той често е най-големият обект в помещението, като съответно трябва да изглежда добре. Но модерният дизайн е и интелигентен дизайн. Той трябва да е не само красив, но и практичен и да подобрява ежедневието.

Източник: Samsung

През 2023 г. както 8K моделите в серията, така и 4K телевизорът QN95C се отличават с дизайна Infinity One, впечатляващ с изключително тънки корпус и рамка около дисплея. Това ги прави още по-елегантни и атрактивни за всяко помещение. Освен това, те имат и повече опции за персонализация чрез допълнителни аксесоари. Сред тях е и моторизираната стойка за стена - Auto Rotating Wall Mount Stand, която може да завърта телевизора във вертикален режим. Това става с едно натискане на бутон и позволява на потребителя да се наслади както на голям екран, така и на съдържанието от социалните мрежи, което вече е предимно в този формат. Този модел телевизор идва и с камерата на Samsung Slim Fit, която се прикрепя с магнит към телевизора и се монтира плътно до стената. Така със Slim Fit Cam потребителите могат да се насладят на видеоразговор или тренировка в Samsung Health.Моделите Neo QLED 8K се комбинират и с модула Slim One Connect, който свежда всички кабели от и до телевизора до един, а останалите връзки могат да бъдат скрити на по-удобно и дискретно място. Още един умен и практичен подход, който улеснява ежедневието, но и помага на цялостния дизайн да е още по-красив. А модерният умен дом е и по-красив.

Технологии по много и отново умни

Серията Neo QLED предлага още много и разнообразни умни технологии, които не са само в сферата на умните домове. Сред тях са добре познатите и установени разработки от предишните поколения с техните нови версии, както и други подобрения, като Neural Quantum процесорът с подобрен изкуствен интелект, който разчита на 64 невронни мрежи, за да оптимизира качеството на картината. Нивото на яркостта вече е 14-битова с подобрени Quantum Mini LED елементи и 16384 степени на осветеността. Тези спецификации ни казват, че телевизорите от серията могат да радват окото с много красива картина при всякакви условия.

Източник: Samsung

Аргументът се потвърждава и от други умни технологии, които има в Neo QLED. Една от тях е Shape Adaptive Light. Чрез нея процесорът Neo Quantum анализира обектите и може да оптимизира светлината според формите и елементите. А Real Depth Enhancer Pro подобрява цялостната картина, като акцентира над усещането за дълбочина и пространство в кадъра. Резултатът – по-реалистична и атрактивна картина.

Флагманът QN900C има и обновен Quantum Matrix Pro екран, който има 1.5 пъти повече зони на осветление. Това му позволява да е още по-прецизен с обработката и управлението на светлината при всякакви сцени. QLED моделите на Samsung имат и първия сертификат Pantone Validated, който гарантира, че те възпроизвеждат автентично над 2000 цвята.

Звукът също е ключов фактор от цялостното изживяване при гледане на каквото и да е видео съдържание. Телевизорите от серията Neo QLED имат доста технологии за по-добро озвучаване. Сред тях са Dolby Atmos, както и OTS Pro за насочване и проследяване на звука в пространството според движението на обектите на екрана, която може да усилва звука и в зависимост от типа на сцената и действието.

Моделите Neo QLED имат и умни гейминг технологии. Сред тях е и поддръжката на допълнително интерактивно умно осветление в помещението. То може да се синхронизира със ставащото в играта за още по-реалистично изживяване в комбинация със 144Hz опресняване на картината, което е налично при моделите 43‘‘/50‘‘ QN90B, S90C, S95C, QN95C, QN900C. Самите екрани са и с ниско времезакъснение, което означава, че времето от случване на събитие в играта, до неговото показване на екрана, ще е много кратко. Това позволява на геймърите да реагират бързо и адекватно и да са максимално прецизни по време на игра.

Източник: Samsung

Умните технологии в Neo QLED са много и определено не е лесно да бъдат описани наведнъж. Но и този кратък преглед ясно показва, че телевизорът като концепция вече е много повече от правоъгълник за гледане на филми. Той е технологичен център с редица интересни и полезни възможности, които го правят важна част от цялостното домашно ежедневие на модерния умен дом.

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 11 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 14 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 40 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 45 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 53 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери