Huawei Mate50 Pro - смартфонът за фотографи
Източник: Личен архив - Мартин Дешев
0

В ече не е лесно да се създаде смартфон, който да се отличава с дизайн и възможности, но това не спира компаниите да продължават да се опитват. Един от добрите примери в момента е новият Huawei Mate50 Pro, който прави своя дебют тази есен.

Флагманът на Huawei привлича внимание с по-дързък дизайн, който е комбиниран и с подобаващ хардуер. Основният фокус попада върху мощната камера, която идва с амбицията да даде началото на „нова ера в мобилната фотография“. Дали това е така, проверихме прекарвайки няколко дни с Mate50 Pro.

По дрехите посрещат

Споменатият дизайн на Mate50 Pro привлича внимание веднага. Особено тестовото устройство, което е с метален корпус с меден цвят и гръб от ярка оранжева веган кожа. Корпусът е с рейтинг за водоустойчивост IP68, като топ версията на телефона с веган кожа може да се похвали и с много по-здраво стъкло Kunlun за дисплея. То е с петзвезден сертификат за устойчивост при изпускане от швейцарската компания за инспекции SGS.

Самият дисплей е 6,74-инчов със заоблени ъгли за „безкраен“ ефект. OLED панелът има 120Hz опресняване на картината, а резолюцията му е 2616х1212 пиксела. Цветовете са калибрирани индивидуално, а специалното 1.440Hz PWM затъмняване допълнително намалява трептенето и увеличава комфорта за очите.

Под красивото си облекло, Mate50 Pro има процесор Snapdragon 8+ Gen1 на Qualcomm с 8 ядра. Отделно има и седмо поколение Qualcomm AI Engine за обработка на умни алгоритми. Оперативната памет е 8GB, а вградената за файлове може да е 256GB за черната и сребърната версия, а оранжевата е с 512GB. Телефонът разполага и със слот за microSD карта с капацитет до 256GB.

Батерията на Mate50 Pro е с капацитет 4700mAh, като поддържа бързо презареждане. В комплекта е включено 66W зарядно, с което дори кратки зареждания по няколко минути осигуряват часове допълнителна работа с телефона. Освен това смартфонът има и специален режим за пестене на енергия, който може да осигури няколко часа допълнителна работа с базовите функции на устройството дори когато остава само 1% заряд на батерията. Така човек ще може да разполага с нужната връзка по всяко време.

Всичко това е чудесно, тъй като идва „основното ястие“, а то неусетно може да коства доста от батерията, защото снимането винаги е сред по-интензивните дейности с един смартфон…

Когато снимките говорят повече от думите

д
Източник: Личен архив - Мартин Дешев

Най-сетне стигаме и до камерите на Mate50 Pro. Те са общо пет. Предните са две – 13МР ултраширокоъгълна и 3D камера за дълбочина. Има и множество режими за снимане, включително портрети с различни филтри, таймер и др.

Основната камера е в конфигурация 50МР с първата в света 10-степенна механично регулируема ултрабленда и оптична стабилизация, 13МР ултраширокоъгълна и 64МР телефото, също с оптична стабилизация. Хардуерните характеристики обаче далеч не изчерпват възможностите на сензорите. С Mate50 Pro дебютира и технологията XMAGE, която е в основата на множество аспекти на камерите.

Например първият сензор е с физически регулируем размер на блендата в рамките на 10 степени, когато се активира професионалният режим с ръчни настройки. Това позволява на фотографа да преценява с голяма свобода как точно да контролира замъгляването на обектите в кадъра и да създаде снимка изцяло по свой вкус.

Портретният режим е наличен не само за предната камера. Той може да се използва и с основните сензори за създаване на кадри с боке ефект, прецизно позициониране на фокуса върху избрана зона и др. Може да се използва и при групови снимки.

Главният 50МР сензор се използва и за режима за нощни снимки. Той е със система XD Fision Pro и може да улови 24% повече светлина, благодарение на по-голямата бленда. Така целта нощните кадри да са с максимално много детайли и красиви, реалистични цветове, е постигната.

Камерите на Mate50 Pro могат и да ни приближат до по-далечни обекти. 64MP телефото камера е с перископно оптично увеличение, което в комбинация с хибридното може да достигне до 100-кратно. Има и режим за супермакро кадри, така че може да се правят и много детайлни снимки на близки обекти.

д
Източник: Личен архив - Мартин Дешев

Софтуерните възможности също са много. Изкуствен интелект може да разпознава обектите и ситуациите и автоматично да избира подходящите настройки. А XMAGE технологията предлага избор да се акцентира над яркостта, светлината или да се запази максимална автентичност на кадъра.

Фотографска лаборатория DXOMARK (водещата институция за оценка на фотографска техника) оценява високо както техническите, така и фотографските възможности на новия флагман на Huawei, като му присъжда обща оценка от 149 точки. Фотографската му оценка от 152 точки е базирана на неговата изключителна производителност. Най-високо признание получават високото качество на снимките във всякакви ситуации и изключителното му представяне при ниска осветеност. Иновативната система с променлива бленда е страхотна за групови портрети и снимки при слаба светлина, гласят акцентите, изведени от DXOMARK. Mate 50 Pro получава най-високите досега оценки за снимки и боке, съответно 152 и 80, и най-добро представяне при конкретните сценарии „Friends&Family” и „Lowlight“  с оценки съответно 142 и 122. Това отрежда на новия Mate 50 Pro мястото на смартфон с най-добра мобилна камера на пазара в момента.

Mate50 Pro може да прави и много добри видеоклипове с до 4K резолюция. При използване на Full HD резолюция, телефонът предлага и допълнителни филтри за разкрасяване и персонализиране на видеото. Режимът HDR Vivid оптимизира цветовете още повече, а функцията SteadyShot влиза в ролята на стабилизатор на изображението по време на запис.

Софтуер по кройка

Huawei Mate 50Pro използва софтуера EMUI 13, който предлага множество опции за персонализиране на интерфейса. Потребителят може да разположи приложения и уиджети според предпочитанията си, а функциите за бързо споделяне позволяват лесно да се прехвърлят файлове или елементи между приложения и свързани устройства.

EMUI 13 предлага и три „супер“ технологии. SuperHold ускорява работата на устройството, като разпределя паметта според приоритетите на задачите. SuperRender пък подобрява изображенията на дисплея по време на игри, като същевременно намалява нужните ресурси и съответно подобрява консумацията на енергия. SuperStorage интелигентно открива дублирани файлове, компресира по-рядко използвани приложения и оптимизира наличната памет за файлове, за да има максимално много място за ново съдържание.

Mate50 Pro предлага и собствения магазин за приложения AppGallery, в който има постоянно увеличаваща се колекция от местни и световни програми и съдържание. Търсачката Petal помага и за откриването на съвместими приложения от още източници. Приложенията на Google също са достъпни чрез допълнителната платформа GSpace, която може да се изтегли от AppGallery. Тя позволява инсталирането на услугите на интернет гиганта, като те са напълно съвместими със софтуера и изискванията на Google Play Store, за да работят пълноценно.

Платформата сканира автоматично и за вируси и следи за подозрително поведение на приложенията, а вграденият Център за поверителност улеснява контрола над личните данни. Общото между всички технологии на Mate50 Pro е лесното им използване. Работата се върши от устройството, а потребителят просто трябва да избере желаните функции и бутони. Така и правенето на красиви снимки с професионално качество е лесно като сърфирането в интернет.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 15 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности