6

Е ксцентричността на милиардерите е популярно клише, което понякога се оправдава. Такъв е случаят и с Илон Мъск и австралийския милиардер Майк Канън-Бруукс. Двамата си спретват бас в Twitter на стойност 50 млн. долара дали Мъск ще успее да направи гигантска батерия за 100 дни, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Tesla „изгаря” почти $500 000 всеки час

Басът е породен след няколко сериозни аварии в енергийната система на Южна Австралия през 2016 г. През март т.г, Канън-Бруукс предизвиква Мъск да направи 100MW батерия, която да помогне на региона и да я изгради в рамките на 100 дни.

Тайванският електромобил с 1 мегават мощност е по-бърз от Tesla Roadster

Доклад твърди, че водородът има сериозно бъдеще и ключова роля

Проектът е на стойност 50 млн. долара, като условието е, че ако не бъде завършен за 100 дни, ще ги плати Мъск от собствения си джоб. Tesla обаче завършва изграждането на най-голямата литиево-йонна батерия в света за около 60 дни. Затова сметката ще бъде платена от Канън-Бруукс.

Илон Мъск с неочаквана и откровена лична изповед

Батерията е готова и в рамките на следващите няколко дни ще започне процесът по зареждането ѝ. След това ще има серия тестове, които трябва да започнат от 1-ви декември. След края на тестовете, тя ще бъде добавена към енергийната система на региона. Батерията, която всъщност е голям брой Tesla Powerpack акумулатори накуп, ще се използва в моменти на пиково натоварване. По този начин трябва да се реши проблемът с прекъсванията на захранването. Проектът е част от по-мащабна стратегия на властите на обща стойност 550 млн. долара, които включват изграждането и на 250MW генератор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@