4

Европейският съюз може да наложи рекордно голяма глоба на Google в размер на няколко милиарда евро, съобщава Washington Post. Причината е краят на проверката за нелоялна практика на Google да налага своите услуги и приложения в мобилната платформа Android.

Зад някои услуги с изкуствен интелект всъщност стоят реални хора

Социалните мрежи са като "поведенчески кокаин"

Според източници на Reuters, крайното решение е отложено за следващата седмица след края на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Брюксел. Първоначално решението трябваше да бъде обявено днес, но сега срещата на Европейската комисия по темата е отложена за 17-ти юли.

Интернет все още не е спасен от "унищожение"

Тази седмица е срещата на НАТО в Брюксел, на която ще присъства и Тръмп. В случай на решение за налагане на глоба, визитата на Тръмп може да създаде доста напрежение. Затова взимането на решението най-вероятно е отложено за следващата седмица.

ЕК проверява Google вече три години за нелоялна практика и опит да измести конкурентите си, като задължава производителите на мобилни устройства с Android да инсталират нейните приложения предварително. В противен случай, компаниите могат да използват отворения код на Android, но трябва да го преработят и не могат да използват името на платформата.

Как да защитим Gmail профила си от нежелан достъп

Google обеща да не прави оръжия с изкуствен интелект

Ако ЕК реши да глоби Google, това няма да е за първи път. Миналата година компанията вече получи глоба в размер на 2,4 млрд. евро заради поставянето на своите услуги за онлайн пазаруване и препоръки на първо място пред тези на конкуренцията. Междувременно Google е разследвана и по трето обвинение заради практиките си с платформата за онлайн реклама AdSense. Проверката по този казус тепърва продължава.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.