12

Т емата за фалшивите новини и тяхното разпространение в интернет придоби особена популярност през последните години. Често за голямото изобилие на фалшиви публикации в мрежата се посочват за виновник ботове, които публикуват и споделят фалшивите новини в социалните мрежи. Проучване на Масачузетския технологичен институт (MIT) обаче посочва хората като основна причина за популярността на фалшивите новини, съобщава Science News.

След фалшивите новини идва ред и на фалшивото порно

Facebook ще се бори с 60 млн. фалшиви профила

 

Учените са анализирали 4,5 млн. туита в Twitter за периода от 2006 г. до 2017 г. Резултатите показват, че некоректните новини винаги се разпространяват доста по-бързо и сред повече хора в микроблога. Освен това има индикация, че именно хората споделят фалшивите новини по-често.

Анализът показва, че дискусиите около фалшивите новини често започват от по-малко на брой туитове-източници, но след това набират много по-голяма популярност и често биват "ретуитвани"десетки хиляди пъти. Коректните новини обаче никога не достигат повече от 1600 души от един туит-източник. При това те се разпространяват 6 пъти по-бавно спрямо времето, за което една фалшива новина достига 1500 души.

10 съвета от Facebook как да откриваме фалшиви новини

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Анализът на учените показва и склонност на потребителите да ретуитват повече фалшивите новини, отколкото реалните. Средно една фалшива новина има 70% по-голяма вероятност да бъде ретуитната от потребител спрямо коректна новина.

Какви са тайните на "тъмния" интернет

Facebook призна, че понякога вреди на демокрацията

Първоначално проучването е направено чрез филтриране на трафика от ботове, за да се видят действията на реалните хора. След това към теста е добавен и трафик от автоматичния софтуер. Оказва се, че всъщност ботовете разпространяват фалшиви и релани новини почти равномерно. Това е още една индикация, че именно хората са по-отговорни за голямото разпространение на фалшивите новини в интернет.

Учените имат няколко обяснения за този феномен. Първо, фалшивите новини често звучат и изглебдат по-интересно, по-сензационно. Това привлича вниманието на повече хора. Второ, фалшивите новини често предизвикват по-голям диспут между хората. Част от тях им вярват и ги споделят, други пък ги споделят, за да обърнат внимание, че това е фалшива новина и се опитват да я оборят.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Хаштагът - случайно откритие, което промени интернет

И в двата варианта именно фалшивите, а не реалните новини, трупат повече взаимодействия с потребителите в социалните мрежи. Проучването не цели да даде конкретни отговори, а да е база за тяхното търсене, като представя по-голяма извадка за действията на потребителите. Видимо е, че борбата с фалшивите новини не е въпрос на блокиране на ботове, а е доста по-сложен и задълбочен процес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@