18

В иетнам е страна, която няма никакъв принос към световната автомобилна промишленост. Но това скоро ще се промени, защото страната, подобно на световната индустрия, също е в икономически подем, който концерна Vingroup иска да използва и да нанесе името на Виетнам на световната автомобилна карта.

През февруари писахме за супер амбициозния проект на конгломерата Vingroup, който изгражда най-амбициозният индустриален проект в историята на социалистическата страна: завод, който трябва да е готов с първия „национален автомобил” на Виетнам в следващите две години.

Е, той вече е готов (или поне негов макет). Дизайнът е дело на Pininfarina, затова не е учудващо, че поне от тези две снимки може да се направи заключението, че моделите не изглеждат никак зле за първи опит, дори напротив. Ще можем да ги видим лично на започващия в началото на октомври автомобилен салон в Париж. А там няма да присъстват над 15 доказали се автомобилни марки, но пък Vinfast ще се покаже за пръв път.

Двата модела са на SUV и седан, като и двата се открояват отпред с хромирана V-образна радиаторна решетка (за Vin), докато формата на дневните LED светлини създават F-мотива от Fats.

На пръв поглед моделите не изглеждат никак зле, но дали ще се открояват на фона на многобройните си конкуренти – това е отделен въпрос. Любопитен факт е, че дизайнът бе подложен на национално гласуване и избран от виетнамците. Тази практика ще продължи със следващите модели на марката.

Какво се крие по дизайна не е ясно. Преди време се говореше, че виетнамците ще опитат да вземат германска технология от BMW, но дали са успели – ще разберем в Париж.

Първоначалната фаза на инвестицията на Vingroup е в размер на $1,5 млрд., като целият проект ще възлиза на $3 – 3,5 млрд. Плановете са годишно да се произвеждат по 300 000 електрически скутера и 250 000 автомобила, но до 2025 г. този капацитет трябва да се увеличи до 1 000 000 скутера и 500 000 коли годишно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Инвеститори заведоха иск срещу Volkswagen за 9,2 млрд. евро

1 млн. електромобила за 5 години, следващият 1 млн. за 6 месеца

Възродиха легендата Lancia Delta Integrale

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@