8

С кептиците по отношение на електромобилите са много, но техните доводи скоро ще бъдат силно ограничение не само от продажбите, а и от започващите да се множат електрически модели. Ще изтъкнем един интересен факт, който все още не е официално потвърден, но и това ще стане. През август Tesla е доставила повече Model 3 до клиентите отколкото са общите продажби на леки автомобили с марката BMW в САЩ за същия месец (малко над 17 000 срещу малко над 14 000)!

За достигане до границата от 1 млн. продадени автомобила по света бяха необходими цели 5 години. Следващият 1 млн. електромобила бе продаден за 6 месеца! Това прави средно по над 160 000 електромобила на месец. При сгъстения график за поява на нови модели (Mercedes EQC, Audi E-Tron, предстоящата електрическа инвазия на VW и др.), достигането до кота 10 млн. не е много далеч.

Изчисленията на Bloomberg показват, че тази седмица световният пазар на електрически автомобили ще мине границата от 4 млн. Да, 4 млн. за около седем и половина години въобще не впечатлява, но ръстът на продажбите изглежда внушително, а именно ръстът на продажбите в момента е най-важен. Защото ръстът тласка към по-големи инвестиции, които от своя страна ускоряват иновациите и въвеждането на нови продукти. Този процес сме го виждали нееднократно, а като най-ярък пример е възходът на Apple и падението на Nokia.

Четирите основни пазари – Китай, Европа, Япония и Северна Америка – се реализирали общо 1,15 млн. електрифицирани автомобили през последните 12 месеца (до края на юни). От тях чисто електрически са били 565 000 бройка, приблизително толкова е и броят на плъг-ин хибридите.

Финалното заключение в анализа на Bloomber е стряскащо за скептиците: потенциална реализация на 100 млн. електромобила през следващото десетилетие!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Възродиха легендата Lancia Delta Integrale

Volvo 360c е визия за транспорта на бъдещето

Българската Sin Cars показа електрическата модулна платформа L City

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@