11

Н икакви шансове „Дизелгейт” да отшуми скоро (вече трета година след избухването си), след като днес стартира ново дело срещу Volkswagen. Този път то е заведено от вътрешни хора. Става въпрос за колективен иск на инвеститори на Volkswagen, които съдят концерна за 9,2 млрд. евро. На толкова те изчисляват компенсациите за претърпени загуби от спада на акциите, след като през септември 2015 г. избухна чутовният скандал „Дизелгейт”.

Колективният иск се основава на 1670 жалби от институционални инвеститори, които твърдят, че компанията е трябвало да ги предупреди за очакваното избухване на скандала с лъжливия софтуер за заблуда на тестовете за измерване на вредните емисии, преди това да направят регулаторните власти в САЩ преди три години. До момента същият този скандал струва на концерна 27,4 млрд. евро.

Обосновката на инвеститорите е, че не биха загубили толкова пари, ако са били предварително предупредени за предстоящата буря. Напомняме, че на 18 септември 2015 г. Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) издаде “уведомление за нарушение”, в следствия на което акциите на VW паднаха с до 37% в следващите няколко дни.

VW отрича, че е трябвало да предупреждава инвеститорите си, тъй като не се е очаквало EPA да издаде „notice of violation”, тъй като в онзи момент VW е преговарял за постигане на споразумение. Доводите на двете страни ще разглежда съди Кристиян Жаед от съда в Брауншвайг.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

1 млн. електромобила за 5 години, следващият 1 млн. за 6 месеца

Възродиха легендата Lancia Delta Integrale

Електрическият EQC отваря нова страница в историята на Mercedes

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@