2

О тдавна е измислено и работи безотказно, наскоро дори и шефът на Aston Martin го потвърди. Говоря за слогана: „Победи в неделя, продавай в понеделник”. Когато Хенри Форд застава на старт със “Sweepstakes”, случаят е малко по-различен: „Победи в неделя, основи нова компания в понеделник”. През октомври 2021 г. се навършиха 120 години от състезанието, което променя живота на Форд, а с това и историята на цялата американска автомобилна индустрия.

Началото на миналото столетие не е добро за Хенри Форд. Първата основана от него компания, Detroit Automobile Company, е неуспех, а финансовият му гръб се съмнява в таланта му на инженер и бизнесмен. Той трябва да направи състезателен автомобил, за да си върне доверието им.

Източник: CarMarket.bg

Застава на старта на пистата за конни надбягвания с такава кола на 10 октомври 1901 г. Състезанието е известно като лотарийни залагания, затова и автомобилът се казва “Sweepstakes”.

Победата на Хенри Форд дава нужния резултат. Зад него застават нови инвеститори, а той основава следващата си компания Henry Ford Company. Разногласията с финансистите водят до това, че той се оттегля, за да намери 11 нови инвеститори и през 1903 година да основе Ford Motor Company.

Няколко години по-късно на поточната линия ще бъде качена „Ламаринената Лизи” и трансформацията на мобилността ще започне.

Ford Bronco има една цел: широката усмивка (тест драйв)

Ford Puma ST излиза на лов за ентусиасти (тест драйв)

Днес върви друга трансформация, но все още стълбове на компаниите са добре познатите ни играчи. Един такъв в Европа е Ford Focus. Годишнината и факта, че скоро ще изпратим този модел в пенсия заради електрическата революция ме накара да погледна към Focus и да отдам нужното на един изпитан и кален в битката с Golf модел. Заслужава го.

Източник: CarMarket.bg

Избрах да покарам Focus ST-Line. Отличителните черти в дизайна са трапецовидната горна решетка, подчертана от гланцово черно покритие тип пчелна пита, ведно с по-широки странични вентилационни отвори и по-дълбока долна решетка. Елементите в дизайна включват също ST-Line странични прагове, заден дифузьор, дискретен заден спойлер, двоен хромиран ауспух.

Стандартно всички модели Focus идват с LED фарове. Стоманените 16-ки също са стандарт, но ST-Line идва със 17-цолови лети джанти. Този син металик Desert Island Blue е на цена 1440 лв. Автомобилът може да бъде допълнително напудрен с пакет ST-Line за 940 лв., в който влиза голям заден спойлер, червени спирачни апарати и спортни педали.

Източник: CarMarket.bg

Първото, което прави впечатление в интериора, са сведените до минимум бутони. На преден план изпъква 13,2-инчовият „плаващ” екран на инфоразвлекатената система SYNC4, най-големият в сегмента.

Ford Focus ST: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест драйв)

Караме Kuga: най-електрифицираният модел на Ford

Както при екстериора, интериорът на различните версии на Focus включва уникални дизайнерски елементи и материали за отличителен характер. При ST-Line такива са кожените волан и скоростен лост, черната тапицерия на покрива, ST-Line текстилна тапицерия с червени шевове.

Чрез „телевизора” се контролират и функции като отопление и вентилация (двузоновият климатик е стандартен за Focus), които преди се активираха с помощта на физически бутони.

Източник: CarMarket.bg

Иначе SYNC 4 осигурява безжична съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto. Имаме гласов асистент на 15 европейски езика, както и актуализации по въздуха. Приложението FordPass дава достъп чрез смартфон до редица услуги за свързаност. Срещу абонамент може да се получат услугите Connected Navigation и Ford Secure, като особено полезна ми се вижда втората, тъй като помага за локализиране на автомобила в случай на най-лошото – кражба.

Индустрията преминава през изключително динамична промяна, а изискванията за намаляване на вредните емисии са взели своите жертви. Преди години Focus се предлагаше и с 1,5-литров бензинов мотор със 182 или 150 к.с., имаше и 2,0-литров дизел със 150 к.с.

Източник: CarMarket.bg

Днес палитрата е съкратена доста. В основата е 1,0-литровият 3-цилиндров мотор със 125 к.с. и 6-степенна ръчка (в този случай). Този двигател се предлага и като мек хибрид (125 к.с.) и 7-степенна автоматична кутия с двоен съединител. Винаги е по-добре да има повече мощност, затова мекият хибрид го има и във версия със 155 к.с. За щастие в гамата все още се предлага и Focus ST с неговите 280 к.с., предложение, което трябва да се обмисли предвид задаващото се електрическо бъдеще и много малкото вече "горещи" предложения в сегмента.

За динамика няма да говоря, мощността не предполага такава. Но пък Ford казва, че средният разход е малко над 5 л/100 км по заводски данни, което е основното търсено в случая. Вина за това имат едни хора в Брюксел, но тях няма да коментирам.

Ще коментирам факта, че въпреки ниската мощност, Focus разполага с технология за избираем режим на шофиране, която предлага на шофьорите три възможности – нормален, спортен и еко. Режимите регулират реакциите на педала на газта, електронното усилване на волана (EPAS) и автоматичната скоростна кутия (не и тук, защото е „ръчка”).

Източник: CarMarket.bg

Абсолютно задължително е да кажа, че Focus винаги е предлагал отлично пътно поведение, може би дори най-доброто в класа. За това своята „вина” носи сниженото с 10 мм окачване, уникалните пружини и специална настройка на амортисьорите.

Особено впечатление прави еластичността на мотора. Дори и странно да говоря за еластичност, когато става въпрос за 1,0-литров мотор, но тя е налице. При нормални условия и до към 65 км/ч вече съм качил до 6-а предавка (по команда от индикатора). Останах наистина приятно изненадан.

Източник: CarMarket.bg

За финал оставам темата с цените. По принцип вече избягвам да я коментирам, защото вече се обърках кое е евтино, кое е скъпо. То май евтино вече няма никъде, лято сме, а краставиците са си 5 кинта. Но да не се отклонявам. Стартовата цена на ST-Line е 54 100 лв. с ДДС.

В случая обаче вносителят предлага атрактивна офертата за лизинг на модела, която включва 4480 лв. първоначални разходи, след които реално взимате автомобила. Тази сума важи за версия Titanium и до изчерпване на количествата. ST-Line също е в офертата, но конкретната цена може да бъде дадена от представителя на Ford за България.

Технически характеристики:

Ford Focus 1,0 EcoBoost ST-Line

Размери

Дължина, мм: 4392

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1459

Междуосие, мм: 2700

Тегло, кг: 1330

Двигател

Вид: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 999

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 125 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 170 при 1400-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2

Среден разход, л/100 км: 5,1 – 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 116 – 146

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 52 600

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 54 100

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 28 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 36 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия