Новата "тройка" на BMW: За всяко настроение
BMW F30   
Източник: bmwgroup.com
9

Вече с обогатен ансамбъл от модификации новата Серия 3 на BMW утвърждава мястото си на автомобилния пазар, където предшествениците й са оставили дълбока следа.

Шестото поколение на елегантния спортист, сякаш генетично, запазва основновния характер на серията. Новото "кодово" наименование е F30.

Някои казват за "тройката", че това е най-истинското BMW... и може би са прави!

Не случайно това е и най-продаваният премиум-автомобил в своя клас в света.

Когато говорим за "баварците", най-важното несъмнено е динамиката и вероятно първо за това трябва да споменем.

Наистина останах приятно изненадан, въпреки че очакванията, с които подходих, качвайки се в кокпита на новия член на семейство BMW, бяха достатъчно големи. Похвалите са много, критиките - малко.

В основата на всичко е изборът, а F30 го предоставя във всеки един момент. Това го прави не автомобил за всеки ден... а автомобил за всяко настроение.




Двигателите
на германците определено са онова нещо, което кара хората да затаят дъх и сърцето им да забие лудо.

Приоритет не е само теглително-скоростната характеристика. В Мюнхен от край време залагат на минимизирането на разхода и токсичните компоненти, което се постига с цената на множество от нови технологии при двигателите с вътрешно горене.

На разположение са седем икономични и еластични двигатели - всички с технологията "BMW Twin Power Turbo". Това са съответно модификациите 320i, 328i, 335i, 316d, 318d, 320d, 330d.

Бензиновите предлагат съответно от 181, 242 и 302 конски сили максимална мощност. Максималният въртящ момент пък варира от 270 до 400 Nm при различните двигатели и режими на управление.

Колкото до дизеловите, те започват от 114 конски сили максимална мощност, минават през 141, 181 и достигат 258 к.с. за трилитровия агрегат.

За първи път Серия 3 предлага и пълен хибрид ActiveHybrid3. За още повече гъвкавост версиите 320i, 328i, 335i и 320d се прeдлагат в комбинация с най-интелигентната система за задвижване на всички колела "BMW xDrive".




Особено внимание трябва да се обърне на обозначението "Twin Power Turbo".

При бензиновите двигатели това означава, че те са обзаведени с технологията "Twin Scroll". При тези системи за принудително пълнене посредством турбокомпресори, въпросните използват потока от отработени газове от две двойки цилиндри, чрез две колекторни тръби. По този начин се намалява така нареченият "турбо лаг" и прави двигателя много по-отзивчив и първичен.

При дизеловите двигатели пък това означава, че в пълнителния тракт има два турбокомпресора, с различни характеристики, които да са ефективни съответно в ниските и във високите обороти.

Иновация е и новата 8-степенна автоматична предавателна кутия на ZF. Компактната трансмисия с оптимизиран коефициент на полезно действие постига същия или по-нисък разход на гориво и отделяне на токсични компоненти, в сравнение с моделите с базовата 6-степенна ръчно-управляема предавателна кутия.

Оптимизирана и с високо бързодействие, тази трансмисия, в комбинация с мощните двигатели, позволява ускорение от 0 до 100 km/h за до 5,5 секунди (при 335i).

Когато сме в този автомобил лесно се разбира какво би ни прошепнал в ухото, ако можеше да говори с човешки глас и това би било простичкото: "Твое съм!". Наистина сякаш можем да правим каквото си пожелаем, а когато натиснем газта до долу, можем да си представим само думите: "Искаше, ето ти!.

Колкото до разхода на гориво, той е намален, чрез набора от действия, които предприема комплексната система EfficientDynamics. Това е промяна на чувствителността на управляващия педал (на газта), намаляване на разходваната енергия по допълнителното оборудване на автомобила, съхранение и повтороно използване на енергията, отделена при спиране и т.н.

Освен това е налице и вече добре познатата Auto Start Stop система, която дори е включена в стандартното оборудване.

Освен известните настройки COMFORT, SPORT и SPORT+, вече може да се избере и режим на работа ECO PRO, който осигурява допълнителен потенциал за икономия на гориво.

Допълнителни възможности предлага системата за задвижване на всички колела, известна под името BMW xDrive.

Баварците се хвалят с трите й основни предимства, които са бързодействието й, интелигентността (използването на почти всички възприематели, свързани с кинематиката и динамиката на движението), както и фактът, че е единствената система 4х4, която позволява разпределение на мощността между предния и заден мост от 0 до 100%.

Характерно за системата е динамичното разпределение на въртящия момент към задните колела, което работи в унисон с тенденцията към увличане или пък недозавиване (основен недостатък на силовото предаване 4x4).

Окачването също създава усещане за спорт, като единствена забележка тук може да се направи, че дори в "Comfort" режим на управление возията е една идея по-твърда от "зоната на комфорта".

Колкото до дизайна на автомобила, той е запазил собствения облик на BMW, но много успешно е прокрадната и идеята за новото. Основните пропорции на "тройката" са запазени, както и отличителните белези за марката "бъбреците" и извивката на Хофмайстер. Ангелски очи отпред и крила отзад - тези два елемента се превърнаха вече в задължителна част от външния вид на луксозните спортисти.

Размерите на новия модел са увеличени спрямо предходния Е90. Покривът се снижава плавно назад, стъклените площи са изтеглени също в тази посока, дългата предна част и сякаш мускулеста задница създават усещането за спортната атлетичност още с първия поглед.

Относно интериора, там е запазена основната линия на предишния модел. Реално разликата идва от комплекта нововъведения от гледна точка на предлаганите екстри.

Новост в премиум-сегмента на средния клас е пълноцветният Head-Up дисплей, който проектира важните данни директно пред погледа на водача върху челното стъкло.




Паркинг асистент, активен автопилот, изобразяване на заобикалящите предмети отстрани и отзад, система която предотвратява заслепяването на насрещно движещите се, са само част от всички екстри, с които се предлага моделът.

За пръв път за новата Серия 3 се предлагат и три линии на допълнително оборудване - "Sport", "Luxury" и "Modern", които включват внимателно подбрани дизайнерски елементи. Допълнителна възможност за индивидуализиране предлага и М спортния пакет, в който са включени специално подбрани компоненти от M GmbH, както за интериора, така и за екстериора на автомобила.




Третата серия сякаш надминава очакванията, а забележки трудно могат да се намерят. Една такава винаги е била относително високата цена, но все пак трябва да се отчете фактът, че това е премиум-автомобил.

Лукс и спорт в приятно съотношение - това е тайната на "тройката".

За тест драйва на новата Серия 3 разказа Асен Мазгарев от Sportni.bg.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 44 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично